Könyvhét: Új programelemekkel bővült a rendezvény Debrecenben

Június 12. és 16. között rendezik meg a 95. Debreceni Ünnepi Könyvhetet és 23. Gyermekkönyvnapokat a Méliusz Juhász Péter Könyvtár szervezésében. A rendezvény új programelemekkel bővül és új arculattal várja az érdeklődőket – ismertették a szervezők az eseményt csütörtökön sajtótájékoztatón.

Forrás: kulter.hu

A magyar könyves szakma és a magyar kulturális élet talán legrégebbi folyamatosan megrendezendő eseménye a könyvhét, amely nagy hagyománnyal bír országszerte és a hajdúsági vármegyeszékhelyen is – hangsúlyozta Puskás István, Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere.

Kiemelte, hogy a rendezvény új kurátorának köszönhetően új lendületet vesz az idei évtől az esemény, a programok tükrözik Debrecen ambícióit, nemcsak a város kulturális életében, hanem közép-európai újrapozicionálásában is.

Meggyőződésünk, hogy a város kapcsolatainak építésében az irodalomnak, a könyvnek kulcsszerepe van, így még fontosabb szereplővé lép elő a Könyvhét ettől az évtől – mondta Puskás István. 

Korpa Tamás költő, a Debreceni Ünnepi Könyvhét kurátora a rendezvénnyel kapcsolatban kiemelte, hogy a négy nap alatt a Csapó utcai sétáló övezetben 18 könyves faház épül, és 48 program várja majd az érdeklődőket, ezeknek a fele pedig a gyermekeknek szól.

A kísérő programok közül kiemelte a legkisebbeknek szóló ringató és kerekítő foglalkozásokat, valamint a kicsivel nagyobbakat érintő zsubattázást, amelyet a műfaj megteremtője, Nyulász Péter vezet.

Forrás: kulter.hu


A gyerekeknek szóló programok és a könyvbemutatók mellett lesznek városi séták és koncertek is – tette hozzá.

Korpa Tamás szólt arról is, hogy a rendezvény arculata megújult, logót és mottót kapott, amely idén „Nyitott kapuk, nyitott könyvek” lett. Ennek jegyében a város nyit más települések felé, így jelennek meg Marosvásárhely írói is a cívisvárosban, például Láng Zsolt vagy Markó Béla.

A könyvhét díszvendége Vida Gábor Déry- és Kemény Zsigmond-díjas író lesz, akivel a június 13-i hivatalos megnyitón és az utána következő pódiumbeszélgetésen lehet találkozni.

Eső esetén a sétálóövezet melletti bevásárlóközpontba várják az érdeklődőket. A programok ingyenesek, de a Jókai Mór, Szabó Magda és Térey János nevéhez köthető sétákra regisztrálni kell – tette hozzá.

Ez is érdekelhet