Koppány nagyot nőtt 3 hónap alatt

Koppány a NAGYERDEI KULTÚRPARK ÁLLAT- ÉS NÖVÉNYKERT kis lakója jó egészségnek örvend, szépen fejlődik, tavaly október 8-án jött a világra.

wallisi feketeorrú juh egy kifejezetten nyugodt vérmérsékletű állat, így a Debreceni Állatkertbe látogatók testközelből is megismerkedhet vele az év 365 napján.

Fajta leírás:

Nagy ellenállóképességű, nagytestű, erős törzsű, harmonikus testfelépítésű hegyvidéki juh. A fej rövid, az orrhát domború, a pofa és a homlok széles. Az arcorri rész, a szemek a fülek és az orr összefüggő fekete színű. Az orrlyukak szélesek, fajtára jellemzően kifelé fordulnak. A szemek sötétek, a szemhéjak feketék. A fülek közepes méretűek, enyhén lefelé hajlók, rövid gyapjúval fedettek. Mindkét ivarban csigás szarvakat viselnek 1,5 – 2 csavarfordulattal fekete csíkok megjelenhetnek benne.
A nyak rövid, jól izmolt. A mellkas széles és mély. Vállak feszesek, izmosak. A mar széles és zárt, a bordák szélesek domborúak. A hát széles, erős, egyenes és jól izmolt. A has feszes. A lábak egyenes állásúak, vaskosak, gyapjúval bőven fedettek. A farok hosszan lelógó, egyenes, járás közben ringó mozgást végez.

Durva, hullámos lefutású, zsinóros szerkezetű, 35-45 cm fürthosszúságú, fehér színű gyapjút termel. Fekete a lábtő, a csánk és a lábvégek, az anyajuhok farka töve is fekete, a bunda többi része fehér.
A kosok átlagos súlya 80–120 kg, a nőstények 70–80 kg. A kosok évente 3,5–4,5 kg, az anyajuhok 3–4 kg gyapjút adnak. Aszezonalitásra való hajlama jó, az év bármely szakában termékenyíthető. A nőivarú egyedek későn érnek, évente átlag 1,6-2,0 bárányt ellenek, báránynevelő képessége nagyon jó. Kis mozgásigényű, nyugodt, kifejezetten ragaszkodó fajta.

 

 

 

Ez is érdekelhet