Megvannak a pontos szabályozások a 4 millió beoltott utána enyhítésekről

A kormány weboldalán közzétették, hogy milyen változások jönnek akkor, ha eléri Magyarország a 4 millió beoltott embert.

A Ginius Bar & Gin terasza a debreceni Halközben

A kormány véglegesítette az új szabályokat tartalmazó rendeleteket. Ezek alapján:

  • A kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul.
  • Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.
  • A védetteknek (akinek védettségi igazolványa van) este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • A védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.
  • Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.
  • A védettek és felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják.
  • A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken.
  • A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet, vagy akár egy éves bezárással is sújtható.

A maszkhasználat továbbra is kötelező a közterületen. Ezt azzal indokolja a kormány, hogy az utcán már beoltott, vagy fertőzésen átesettek között vannak olyanok, akik még nincsenek beoltva és nem kapták el a koronavírust, ezért az ő védelmük érdekében marad ez a szabályozás. Ezzel együtt marad a magán és családi rendezvényekkel kapcsolatos 2020. novemberében bevezetett korlátozás, azaz a 10 fős létszámkorlát (a létszámba nem számít bele a 14 év alatti gyermek).

Ahogyan a Magyar Közlönyben is szerepel, a védettségi igazolás ellenőrzését azon helyiség üzemeltetőjének, vagy szolgáltatás nyújtójának kell ellenőrizni, ahol szükség van erre. Azaz mozikban, színházakban, szállodákban, sportrendezvényeken, stb. az üzemeltetőt, vagy szolgáltatót büntetik meg, ha ezt elkerüli, a bírság pedig 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet, illetve akár 1 éves bezárással is sújtható.

Az április 25-i frissítés alapján hazánkban 3 596 129 ember kapta meg a koronavírus elleni vakcinából legalább az első adagot. A 4 millió beoltottat várhatóan a hét második felében, április utolsó, vagy május első napjaiban érheti el Magyarország.

 

Forrás: Kormany.hu, Magyar Közlöny

Ez is érdekelhet