Korrupció miatt határrendészekre csapott le a TEK

A TEK, a Hajdú-Bihar vármegyei rendőrség és a Nemzeti Védelmi szolgálat is akciózott az Ártánd Közúti Határátkelőhelyen és a Nagykereki Autópálya Határátkelőhelyen korrupciós bűncselekményekkel kapcsolatban.

A bejelentés szerint 2023. szeptember 19-én több helyszínen volt összehangolt eljárási cselekmény. Ennek oka az a nyomázás, amely megalapozott gyanúja szerint 2022. októberében két határrendész az ártándi határátkelőn kizárólag kenőpénzért cserébe engedett át egy német honosságú teherautót.

Korrupció miatt határrendészekre csapott le a TEK

Az ügyészség szerint miután a gépjármű sofőrje átadta a határrendésznek az iratokat, a hatósági személy jelezte neki, hogy annyi hiányosságot észlelt, amiért nagyjából 4000 eurónyi bírságot kellene megfizetnie, viszont felvetette, hogy “meg lehetne oldani 1500 euróval” is.

A sofőr és a vele utazók is vitatták azt, hogy a járművel, vagy a határátlépéssel gondok lettek volna, így szabálytalanság hiányában nem is akartak fizetni. Ennek ellenére közölték, hogy csak 500 eurójuk van, amelyet elfogadott volna a határrendész, viszont ezt sem akarták átadni. A két hatósági személy intézkedés nélkül váratta a továbbiakban őket, illetve többször is elmondta, hogy csak akkor engedik a Romániába történő átkelést, ha fizetnek.

Bár nem volt jogalapja sem a visszatartásuknak, sem a bírságnak, két óra elteltével a sofőr átadott 300 eurót, illetve 70 ezer forintot, de mivel a hivatalos személynek ez nem volt elég, ezért további 200 lejt is odaadott. Csak ezt követően hagyhatták el Románia irányába az országot, viszont az átléptetési adatokat nem rögzítették a nyilvántartásba a hatóság emberei.

A két határőrrel szemben előnyért hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása miatt nyomoz a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség, már elrendelték a letartóztatásukat.

Ez is érdekelhet