Közel duplájára emelkedik a Csokonai Színház befogadóképessége

A Csokonai Színház bejárásával egybekötött sajtótájékoztatót tartott Papp László polgármester a felújítás alatt álló teátrumban január 25-én.

Debrecenben az elmúlt időszakban nagyon sokszor szóba kerül a cívis értékek megóvása, megvédése a jövő számára. Ha van igazán értékőrző beruházás, akkor nyugodtan mondhatjuk ezt a Csokonai Színház felújítására. A színház a város egyik emblematikus épülete, amely Debrecen kulturális misszióját, erejét, régióra való kihatását is képes szimbolizálni – fogalmazott Papp László polgármester.

Felidézte, a teljes körű felújítás 2020 szeptemberében kezdődött, előtte pedig a ’80-as évek elején korszerűsítették nagyobb léptékben az épületet, de olyan mértékű átfogó felújítás, mint amit most hajtanak végre, az épület elkészülése óta nem történt. Mint mondta, a beruházás elején, a munkaterület átadását követően néhány hónappal olyan munkálatok kezdődtek, amely során a kivitelező a szerkezetig visszabontotta az épületet, a színpad alatti térben egészen a téglákig, hat és fél méter mélyre mentek le. Kiemelte, a felújítás nagyon fontos eleme az értékőrzés, a munkálatok pedig műemléki felügyelet alatt zajlottak.

A színház teljes egészében az eredeti terveknek és régi stílusának megfelelően
kerül felújításra. A leginkább eltérő része a korábbi állapotokhoz képest, az az
érkezési tér. Amikor megérkezünk a színházba, akkor ma egy tágas oszlopcsarnok,
valamint egy gyönyörű, világos és elegáns tér fogad bennünket, korábban pedig egy
nagyon magas, meredek lépcső volt az érkezési élménye annak, aki a Csokonai
Színház ajtaján belépett

– ismertette a különbséget a városvezető.


A változásokról szólva elmondta, hogy kapacitását tekintve a nézőtér is átalakuláson ment keresztül, ugyanis majdnem megduplázódott a teátrum befogadóképessége. A korábbi 350 teljes értékű ülőhelyhez képest most több mint 600 főre emelkedik a színház befogadóképessége. Hangsúlyozta, ez azt is jelenti, hogy a Csokonai Színház és a Csokonai Fórum nagyon jelentős mozgásteret biztosít egyrészt az előadások számát tekintve, másrészt pedig a befogadóképességet tekintve, az előadások pedig a debreceniek mellett a régió színházkedvelő polgárait is várják.

A Csokonai Színház 90 százalékos készültségben van. A színpad felső-, illetve
alsógépészeti szerelési munkái 98 százalékos készültséget mutatnak, a
színpadtechnika folyamatosan épül be, a nézőtérre a székek részben megérkeztek,
részben beszerzésre kerültek. Az erkélyeken még nincsenek a helyükön, de
folyamatosan zajlik a beszerelésük

– sorolta a felújítás részleteit.

Elhangzott, a belső helyiségek burkolása és festése is elkészült, a zárófestés még bizonyos helyeken hátra van, de az majd a levonulás előtt készül el. A gépészeti és elektromos munkák is a végükhöz közelednek, a homlokzati felújítási munkálatokat pedig már befejezték, a kertépítészeti, tereprendezési feladatok ugyancsak befejeződtek.

Egy nagyon nehéz időszakon vagyunk túl, hiszen a pandémia egyfelől lehetetlenné tette a színjátszást hosszú időn keresztül, nem csak Debrecenben, hanem az országban és a világon nagyon sok helyen, de ezt az időszakot részben felhasználtuk arra, hogy a színházfejlesztési munkálatokat el tudjuk végezni. Ez, a kulturális szempontból ínséges időszak a végéhez közeledik. Egyrészt azért, mert tavaly augusztusban átadtuk a Csokonai Fórum csodálatosan új épületét, másrészt pedig azért, mert néhány hónap múlva, az év első felében ezt az épületet is birtokba vehetik majd a színházba járók

– húzta alá Papp László.


Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója arról szólt, hogy a Csokonai Fórumhoz hasonlóan a Csokonai Színház épülete is színházszakmai szempontból előírt technológiával és felszereltséggel készült el. Megjegyezte, a két színházhoz való társulatbővítés koncepciója is megszületett, elsősorban a műszaki személyzet létszámát emelnék, mindezt három lépcsőben, összesen negyven fő felvételével.

A Csokonai Fórumban hatodik hónapja telt házzal játszunk, tehát Debrecenben igény van a színházra

– szögezte le a teátrum vezetője.

Végezetül elmondta, hogy az opera, operett, musical műfajában is van vákuum és azt reméli, hogy régi operajátszást újraindítva, ismét fellendül az operaélet a cívisvárosban. A kormányzati forrásból, a Modern Városok Program keretében megvalósított korszerűsítés több mint 9,6 milliárd forintba kerül.

Fotók: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata

Ez is érdekelhet