FRISSÍTÉS: A kis- és nagykereskedők rémálma: július 1-ig marad az árstop

forrás: MTI

FRISSÍTÉS: A kis- és nagykereskedők rémálma: július 1-ig marad az árstop

Az a gondolat még várhat, hogy mi lesz, ha vége a 2022. május 15-ig fennálló benzinár stopnak, hiszen Orbán Viktor bejelentette: MARAD AZ ÁRSTOP.

  1. november 15-től az állam 480 forintban maximalizálta a normál benzin és gázolaj literenkénti árát.

 A 95-ös benzin beszerzési ára szerdától 591 forintra emelkedik, a gázolaj ára most nem változik, tehát 674 forint marad (egyelőre).

Amit azonban fontos kiemelni:

Hiába vagyunk képesek Magyarországon a kőolaj finomítására, a nyersanyag nagy részét importálnunk kell, ezért nagyon fontos hogyan alakul az olaj világpiaci ára (például a mérvadó Brent olja ára tavaly nyár óta majdnem 50%-kal nőtt). Ebből adódik, hogy ha az alapanyag ára drágul, akkor a végtermék ára sem lesz olcsóbb.

De mennyire jó ötlet az, ha a benzin és a gázolja literenkénti árát szabályozza a kormány?

A kereslet megnőtt, mivel mindenki olcsóbban szeretné megvásárolni a benzint, a kínálat viszont csökkent, mivel az eladónak nem éri meg kevesebbért eladni, mint amennyiért beszerzi. Emiatt hiány alakult ki a kutakon, illetve a kisebb benzinkutak bezártak. Tovább görgetve az ügyet, a kormány ezért február végén bejelentette, hogy a nagykereskedőktől vásárolt benzin ára is maximalizálva legyen 480 forintra. Innentől már a veszteség egy része áthárult a benzinkutakról a nagykereskedelmi egységekre. Magyarországon ez a veszteség a MOL-t érinti. Mivel a MOL részben állami tulajdonú, ezért az ő vesztesége az állam vesztesége, ami persze mindannyiunk vesztesége.

Ettől még a benzinkutak nincsenek megmentve, ugyan úgy veszteséges számukra az árstop, így létszámleépítéseket vonhat maga után a veszteség csökkentése érdekében.

Reménykedhetünk abban, hogy a kőolaj világpiaci ára hamarosan csökken és visszatér minden a régi kerékvágásba. De mi történik akkor, ha ez nem következik be? A hatósági árszabályozás nem tartható fenn hosszú ideig, hiszen látjuk milyen károkat okoz ez a gazdaságban. Viszont nagyot üthet, ha megszüntetik és kénytelenek leszünk eredeti áron tankolni.

A vásárlóknak bár július 1-ig nem kell aggódniuk a 600 forintos benzinár miatt, a kutak és a nagykereskedők azonban komoly bajba kerülhetnek.

 

Ez is érdekelhet