Középpontban az egészségmegőrzés – novemberben a férfiakon van a hangsúly

Egyre inkább népszerűbb az október 26-án induló Mozdulj, Debrecen egészségmegőrzési program, ami jelenleg a férfiak egészségére fekteti a hangsúlyt.

Az eddigi munkafolyamatokról és tapasztalatokról tartott sajtótájékoztatót Széles Diána, Debrecen alpolgármestere, Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet igazgatója, valamint Orosz Ibolya Aurélia, a Debrecen Megyei Jogú Város Család- és Gyermekjóléti Központjának vezetője.

Széles Diána felidézte, hogy a Mozdulj, Debrecen! program októberi indításakor bejelentették: a mozgáson kívül minden hónapnak lesz valamilyen egészségmegőrzéssel kapcsolatos aktualitása. Októberben ez a mellrák elleni küzdelem volt, míg november a férfiegészség hónapja.

A program beltéri helyszínein keddenként és csütörtökönként 14.00 órától a mozgásos programokat megelőző szűrővizsgálati lehetőség keretében a prosztatarák (PSA) megelőzése kerül a középpontba, ahol csupán az ujjbegyből vett vérmintára van szükségük a szakembereknek.

A PSA szűrést keddenként és csütörtökönként 4 helyszínen vehetik igénybe a férfiak az alábbi időpontokban ls helyszíneken:

KEDD 14:00 – 15:30 DMJV Család- és Gyermekjóléti Központ (Thomas Mann u. 2/A)

KEDD és CSÜTÖRTÖK 15:00 – 16:00 Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Pósa utca 1.)

KEDD 16:00 – 17:00 Homokkerti Könyvtár és Közösségi Tér (Szabó Kálmán utca 68.)

CSÜTÖRTÖK 14:00 – 15:30 Józsai Könyvtár és Közösségi Tér (Józsa, Szentgyörgyfalvi út 9.)

A Mozdulj, Debrecen! Mozgalom keretében egyébként annak október végi kezdete óta már több mint 400-an mozognak rendszeresen olyanok, akik saját bevallásuk szerint korábban nem tették ezt.

Papp Csaba a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet igazgatója megemlítette, hogy hogy hazánkban éves szinten több, mint 4000 férfinél diagnosztizálnak prosztata-daganatot. Közülük sajnos évente 1500 ember veszti életét a betegségben. A férfiak számára 40 éves kortól évente ajánlott a PSA-szűrés, de hamarabb is el lehet kezdeni.

A Mozdulj, Debrecen! mozgalom által kül- és beltéren kínált mozgási lehetőségekről mindig aktuális információkat – melyeket az időjárási feltételek alakulása függvényében érdemes rendszeresen figyelni – a https://mozduljdebrecen.hu, valamint a https://www.facebook.com/groups/mozduljdebrecen2021 internetes oldalakon lehet megtudni, ahol egészségmegőrzéssel kapcsolatos tanácsok, a szűrővizsgálatokkal kapcsolatos információk is kérhetők. A beltéri helyszíneken a részvétel a védettségi igazolvány meglétéhez kötött!

Ez is érdekelhet