Közös ügyünk a zöldenergia

Online zöld konzultációt indított Magyarország kormánya.

György László kormánybiztos a sajtótájékoztatón elmondta: Magyarország kormánya azért kezdeményezte a zöldenergia konzultációt, mert Magyarország egy új gazdasági terület létrehozásában éllovas és nem követő.

Magyarország kormánya 2020-ban hirdette meg a klíma-és természetvédelmi akciótervet, amelyben célul tűzte ki azt, hogy 2030-ra a villamosenergiát 90%-ban szén-dioxid kibocsátás mentesen, környezetbarát, fenntartható módon fogjuk előállítani. A zöld energiát akkor tudjuk felhasználni, ha azt tárolni is tudjuk. Magyarország 2030-ra a 4. legnagyobb zöldenergia tároló gyártókapacitással fog rendelkezni a világon az USA, Kína és Németország után – húzta alá.

Debrecenben a város- és gazdaságfejlesztés kéz a kézben jár a környezetvédelemmel. Debrecenben együtt gondolkodik a város a polgárokkal, ezért a jövőnket meghatározó közös dolgainkról megkérdezzük a debreceniek véleményét – hangsúlyozta Balázs Ákos alpolgármester.

Hozzátette: a Debreceni Egyetemmel együttműködésben, tudományos háttérrel hozták létre a Zöld Kódexet, amiről szintén megkérdezték a debrecenieket, a jóllétüket befolyásoló 50 intézkedésre közel 60 ezer szavazat érkezett. Az 50 intézkedésből 10 intézkedés közvetlenül foglalkozik a zöld energia kérdéskörével.

Debrecenben a gazdaság- és a városfejlesztés kéz a kézben jár a környezetvédelemmel. A világban zajlik a zöld átállás, a zöld energia előállítása és annak tárolása meghatározó lesz a város versenyképessége és fenntarthatósága szempontjából, ezért is fontos, hogy minél több debreceni vegyen részt a Kormány által elindított „Közös ügyünk a zöldenergia” konzultációban – emelte ki a városvezető.

Az MVM-mel együttműködésben 2022-ben a Déli Gazdasági Övezetben, a repülőtér déli oldalán 52 hektáros területen telepítettünk napelemparkot. A kormány döntésének köszönhetően további fejlesztések vannak előkészítés alatt, amelyek az elektromos zöld buszok és villamosok energiaigényét biztosítják majd.

A kérdőívet április 15-éig lehet kitölteni a https://zoldenergia.kormany.hu/ címen.

Az 50 intézkedésből 10 intézkedés közvetlenül foglalkozik a zöld energia kérdéskörével:

  1. Zöld Energia Forradalom: Új Napelemparkok Fejlesztése a Város Fenntartható Jövőjéért
  2. Zöld buszok számának növelése
  3. Városirányítási Központ – A város reflexe
  4. Újabb lakossági LED csere program
  5. Város lámpásai
  6. Az Épületenergetikai Jövőt Tervezzük Önnek – a lakosság számára folyamatos szakmai és gyakorlati tanácsadás egy közel nulla energiaigényű épületben.
  7. Elektromos eszközök használata a településüzemeltetésben
  8. Maximális Energiahatékonyság DMJV üzemeltetésében lévő épületek, létesítmények energiafogyasztásában a megújuló energiák részarányának növelése, földgázigény csökkentése
  9. Zöld Váltók – közlekedési decentrumok és városi elektromos töltőhálózat kialakítása
  10. Újabb panelprogram

Ez is érdekelhet