KULTopik: Irodalmi beszélgetések Debrecenben

Aki figyelemmel kíséri a cívisváros irodalmi vénáját, annak valószínűleg nem jelent újdonságot, hogy havonta megrendezésre kerül a kulter.hu és a Szépírók Társasága közösen megálmodott programsorozata, a KULTopik. Ugyan a koronavírus miatt február és június között több ilyen esemény is elmaradt, nyár eleje óta ők is visszatértek a rendes kerékvágásba, így például augusztus 25-én mi is beülhetünk a Desz24 színházba meghallgatni egy beszélgetést.

Fotó: Áfra János

Az elmúlt egy évben a KULTopik keretein belül szó esett kortárs irodalomról, az underground zene és a költészet kapcsolatáról, de visszanyúltak olyan nagy klasszikusok életművéhez is, mint Ady Endre – ha már tavaly kulturális programok tekintetében az egész város kicsit lázban égett a költő halálának 100 éves évfordulója miatt.

Ezúttal az esemény témája: A vidék irodalma, az irodalom vidéke.

A hétköznapokban valószínűleg mi is sokszor szembesülünk egyfajta „viszállyal”, vagy legalábbis megosztottsággal, ami a város és vidék közötti diskurzus során merül fel. Nem is beszélve arról, hogy a fővárosiak, de akár a más, nagyobb városokban élők fejében is milyen kép jelenik meg a „vidék” szó hallatán. Hiszen akár csak debreceniként is, ki ne találkozott volna azzal az előítélettel, hogy felénk mindenki lovas szekérrel jár?!

Ezt a témát fogja boncolgatni a KULTopik következő beszélgetése során Csabai László, Békés Pál-díjas író és Szekeres Melinda, szociológus – Juhász Tibor moderálásával. Szó fog esni az olyan periférián felnőtt, kirekesztést megtapasztalt magyar írókról, akik művészetük során tudtak ebből, az elsősorban traumának megélt jelenségből táplálkozni. Így például Tar Sándor, Barnás Ferenc és Borbély Szilárd életműve is az asztalra fog kerülni, hiszen akkor tudunk a legjobban megismerni egy problémát, ha azok szemén keresztül nézzük, akik mindezt a legtöményebb és legmélyebb valójában megélték.

Az esten a Csokonai Nemzeti Színház Jásza Mari-díjas színművésze, Varga Klári fog felolvasni prózarészleteket Tar Sándor és Csabai László műveiből. Az estre a belépés ingyenes.

Forrás: kulter.hu

A további programokra való tekintettel pedig reménykedjünk abban, hogy a KULTopik eseményeire nem lesz kihatással a vírus második hulláma, hiszen a debreceni kulturális életnek szüksége van ezekre az irodalmi beszélgetésekre. Muszáj visszahozni azokat az irodalomórákat, amelyekről anno esetleg hiányoztunk..

    Ez is érdekelhet