Kultúrális kavalkád a hétvégén

Puskás István városunk kulturális területért felelős alpolgármestere közösségi oldalán számolt be a sokszínű kultúrális programokról.

Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny

Pénteken tartották a Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny Nyitóhangversenyét a Debreceni Egyetem Aulájában Pusker Júlia, Somogyi-Tóth Dániel, Bényi Tibor és a Kodály Filharmonikusok közreműködésével. Június 17 és 26 között három fordulóban a világ legjobb fiatal vonósai mérik össze tudásukat Debrecenben rangos nemzetközi zsűri előtt. A hegedű, brácsa és cselló kategóriában kiírt versenyt hatalmas érdeklődés kísérte eddig is: 45 országból 200 muzsikus jelentkezett rá. A videós előválogatót követően 48 fiatal szólista kapott meghívást a versenyre, ők fogják először szólóban, majd zongorával, végül a legjobbak a döntőben egy-egy versenyműben is megmutatni tudásukat, a Kodály Filharmonikusok szólistáiként

A verseny fordulói ingyenesen látogathatók: az első két fordulónak június 18-22. között a Debreceni Zenede ad otthont, a zenekari döntőkre pedig június 24-25-én a Kölcsey Központban kerül sor. Az ünnepélyes gálahangversenyen közreműködnek a Kodály Filharmonikusok, vezényel Kollár Imre.

A pontos program elérhető lesz a verseny hivatalos honlapján: www.kodalycompetition.hu

Gambrinus Kreatív Köz
Elstartoltak a Gambrinus Kreatív Köz programjai is.Gambrinus köz is bekapcsolódik a nyáresti nyüzsgésbe. Az itt működő üzletek, szervezetek – a Bihar Antikvárium, a Könyvszalon, a BarCraft Debrecen, a Janus Antikvárium, az LvL Up e-sport bár, az Alkotás utca, az Innova, a Tabu Debrecen, a Schönherz Iskolaszövetkezet és a Nemzeti Művelődési Intézet – a Cívis Ház Zrt.-vel, a DEMKI-vel és az önkormányzattal fogtak össze. Céljuk, hogy minden második hétvégén pénteken és szombaton 16 és 22 óra között élettel, kreatív energiákkal töltsék meg a város ezen szegletét.
Az első  hétvégén a Salsa és a Koktélok kerültek a középpontba. Július elsején és másodikán A magyar népművészeteké lesz a főszerep.
Irodalom Éjszakája
Debrecen már negyedik alkalommal csatlakozott az Irodalom Éjszakája programsorozathoz.A világirodalom változatos ízébe  egymást követő három estén a debreceni Csokonai Színház színművészeinek segítségével kóstolhatott bele a közönség.  Az idei téma, amelyhez a kiválasztott szövegek kapcsolódnak: SZIGETEK.  25 ország 25 szerzőjének művéből  olvastak fel a színészek színészek  az irodalomhoz nem feltétlenül kötődő különleges helyszíneken.

 

Rocksuli Évzáró Koncertek

Három napon ketresztül zárták  az évet a Roncsbárban a Rocksulisok. A koncertnapokon 119 dalban 332 Rocksulis lépett  a színpadra.

 

Fotók: Miskolczi János

Ez is érdekelhet