Kutak a múltból

A Cívisváros Régészeti Öröksége című sorozatban március 25-én, 17 órától Szolnoki László régész tart előadást a Déri Múzeumban. Amint a szakember fogalmaz, az utóbbi évtizedekben örvendetesen sok régészeti feltárás folyt Debrecen területén.

„A városi ásatásokra jellemző, hogy az elmúlt századok, de különösen az utóbbi 200 év építkezései, emeletes épületek mély alapozásai, a házak alatt kialakított pincék és a különböző közművek árkai a korábbi korok emlékeit erősen roncsolták, olykor teljesen el is pusztították. Ezeket az újkori bolygatásokat legjobb eséllyel a talajba mélyen beásott objektumok vészelték át. Ilyenek a kutak, melyek az emberi településeken mindig is fontosak voltak, hiszen jó minőségű és kellő mennyiségű ivóvízre minden egyes korban szükség volt. A kutak makacs dolgok, az újkori ember bolygatása ellenére évszázadok, évezredek óta őrzik, a város alatt rejtőzve a régi korok emlékét.”

A márciusi előadás az utóbbi két évtizedben Debrecenben napvilágra került különböző korú és szerkezetű kutak feltárásáról, és az azokból kinyert legújabb eredményekről szól majd.

Minden érdeklődőt örömmel vár a Déri Múzeum!

    Ez is érdekelhet