Debrecenben Hallottam

Látássérültek Nemzetközi Napja

A látássérültek nemzetközi napja alkalmából a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat fenntartásában működő Szent Matróna Görögkatolikus Ápoló-Gondozó Otthon ünnepi műsorral készült.

Október 15. a látássérültek nemzetközi napja. A fehér bot napjának célja felhívni a figyelmet a vakok és a gyengén látók sajátos helyzetére, társadalomba való teljesebb értékű beilleszkedésükre.Az eseményhez kapcsolódóan ünnepi műsort szerveztek a Szent Matróna Görögkatolikus Ápoló-Gondozó Otthonban.Elsőként a Szent Efrém Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Lautitia kórus műsorát hallhatta a közönség.Az eseményen közreműködött Geriné Jóna Ilona aki verset mondott, Lakó Sándor gitár előadását is hallhatták illetve az egyik ellátott Donkó Jenő is elmondott egy verset.
Az intézmény jelenleg 72 fő számára nyújt ellátást. 2022. március 1-jétől a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat fenntartásában működik.
Az intézmény célja az önálló életvitelre már nem képes, általában időskorú, látásfogyatékossággal élő  ellátottak elemi szükségleteinek biztosítása, egészségügyi ellátása, pszichés egyensúlyban tartása. Az  teljes körű ellátás keretében biztosítják a 24 órás felügyeletet, napi ötszöri étkezést (szükség esetén diétás étkezést), egészségügyi, mentálhigiénés ellátást, mosodai, fizioterápiás szolgáltatást.Kapin István lelki igazgató atya és Kovácsné Kucskár Judit intézményvezető köszöntötte  a megjelenteket.
Kocsis Fülöp érsek-metropolita arról beszélt, hogy amikor Jézus gyógyít a lelket gyógyítja.Ezt hozza az egyház is ide az otthonba, hiszen    a hívő emberek számára kitágul a világ a vakok és gyengén látók számára beszűkül a világ.
Ezt a hitet ezt a belső látást ezt a belső megvilágosodást tudjuk adni azt itt élőknek ide tartozó embereknek, hogy hogyan alakítja át a hit az embernek az életét -tette hozzá az érsek-metropolita.
Fontos, hogy az emberek merjenek segíteni a látássérült embereknek a mindennapokban – erről már Széles Diána  beszélt.Az alpolgármester azt is kiemelte az a céljuk, hogy minél több szociális intézményt tartsanak fent egyházak ezzel is biztosítva a stabil lelki és anyagi együttműködést a gondozottakkal.
Kocsis Fülöp megáldotta azokat a kereszteket és ikonokat amelyeket majd később az intézményben fognak elhelyezni.

Fotó: Miskolczi János

Ez is érdekelhet