Látássérültek rendhagyó tárlatvezetése, nyomozás Petőfi kalandos útjain – Ilyen lesz a Közösségek Hete a Dériben

Látássérültek rendhagyó tárlatvezetése, nyomozás Petőfi kalandos útjain és még számos más, izgalmas program várja a Déri Múzeumba látogatókat május 11-én.

Kép forrása: Debreceni Nap

Az egész napos programsorozattal a múzeum egy országos rendezvényhez, a Közösségek Hetéhez csatlakozik.

A nap menetrendje és programjai:

9-10 Kő kövön

Foglalkozás a Bárczi Gusztáv Általános Iskola 6. évfolyamos diákjai számára a Színről színre Petőfi múzeumpedagógiai tárlatban

A foglalkozás enyhén értelmi sérült gyerekeknek készült azzal a céllal, hogy megmutassa, mennyit változott a város azóta, hogy Petőfi Sándor láthatta.

10.30-11.30 Kő kövön

Foglalkozás a Bárczi Gusztáv Általános Iskola 7. évfolyamos diákjai számára a Színről színre Petőfi múzeumpedagógiai tárlatban

A foglalkozás enyhén értelmi sérült gyerekeknek készült azzal a céllal, hogy megmutassa, mennyit változott a város azóta, hogy Petőfi Sándor láthatta.

12.30-14.00 Petőfi Sándor – Látva láttatni

Érzékenyítő foglalkozás a Színről színre Petőfi múzeumpedagógiai tárlatban Suhajda István vezetésével a Látássérültek Északalföldi Regionális Egyesülete és a Kézzelfogható Alapítvánnyal együttműködésben.

Az érzékenyítő foglalkozás célja, hogy a látó gyerekek képesek legyenek úgy leírni egy kiállítást vak embertársaiknak, hogy az számukra befogadhatóvá váljon. Ehhez előbb megtanulják, hogyan kell egy vak személyt kísérni, majd azt, hogyan adjanak át minél több információt a kiállításban látottakról. Minden látó gyermek egy vak vendéggel párban fedezi fel a Színről színre Petőfi című tárlatot.

14.00-14.30 Tollal és karddal

Kiállításmegnyitó gyermekrajzokból az Igazgyöngy Alapítvánnyal együttműködésben

14.30-15.30

Foglalkozás a Színről színre Petőfi múzeumpedagógiai tárlatban az alkotó hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeknek, valamint kézműves workshop

17-18-ig Petőfi debreceni színterei – a reformkori Debrecen építészete

Harangi Attila rendhagyó tárlatvezetése a Színről színre Petőfi múzeumpedagógiai tárlatban.

„Mely házakban járt Petőfi Debrecenben? Ezek közül hány áll még a városban? Hogyan festett a reformkori Debrecen városképe? Milyen épületek között sétált Petőfi a Piac, a Batthyány és a Szent Anna utcákon? Milyen volt a város építészete a XIX. század első felében?”

18-19-ig A cívisházak értéke és jövője – örökségvédelem közösségi alapon

A cívisházak csoport tagjaival Váradi Katalin muzeológus beszélget a Déri Múzeum Dísztermében.

„A cívisházakért” csoportot 2022 tavaszán egy, a Hatvan utca 42. szám alatt található ház bontásának híre keltette életre. A csoport legfontosabb ügye megmenteni Debrecen épített és kulturális örökségét, amelyet a cívisházak hordoznak, ezzel együtt pedig egy olyan közösség építése, amelyhez bátran csatlakozhatnak azok, akik szívügyüknek érzik e házak történelmét, történeteit és védelmét.

+ Eredj Petőfi nyomába!

Játékos tudásszerzésre buzdítják a családokat, baráti társaságokat május 11-én a Közösségek Hete kapcsán. Arra kérik a jelentkezőket, hogy keressék fel a Déri Múzeumban a Színről színre Petőfi című kiállítást – és nyomozzanak! A detektívmunkával egy címet deríthetnek ki, és ha felkeresik ezt és ott fotót készítenek magukról – amit beküldenek a Déri Múzeumnak az [email protected] címre – úgy a Nagyerdei Kultúrpark Gyermeknapi Hétvégére szóló vidámparki Varázskarszalagját nyerhetik meg.

A képek beérkezési határideje május 10-e, a sorsolás május 11-e.

 

Ez is érdekelhet