Legyőzhetetlenek – egy labdarúgó képzés sajátos nevelési igényű gyerekek számára.

Olasz minta alapján hazánkban először Debrecenben valósítják meg az „Insuperabili” projektet. A speciális szükségletű gyerekek a DVSC Különleges Akadémia tagjai lehetnek, rendszeres edzésekkel és versenyzési lehetőséggel. A cél, hogy fogyatékkal élő gyerekekből fogyatékkal élő sportolókká váljanak – számoltak be a program vezetői a Debreceni Labdarúgó Akadémián 2021. november 12-én.

Az Insuperabili, azaz a Legyőzhetetlenek program 2012-ben indult Torinóban. A projekt kezdeményezője és egyben vezetője, Davide Lenoardi, aki a debreceni sajtótájékoztatón elmondta: eleinte négy gyermekkel kezdtek el foglalkozni az olasz szakemberek, ma pedig már 650 sérült fiatal vesz részt a képzésben.

Olaszországban már számos egyesületet tudtunk bevonni ebbe a munkába, és a DVSC szerepvállalása is nagyon fontos mérföldkő számunkra. Biztos vagyok benne, hogy a magyar edzők, pszichológusok, gyógytornászok közös munkája nyomán itt is sikerül a megfelelő alapokat letenni, és elindulni ebben a munkában” – fogalmazott Davide Leonardi

Papp László polgármester hozzátette: a debreceni oktatási rendszerben közel 900 sajátos nevelési igényű gyermek tanul. Számukra a sport még fontosabb, hiszen nemcsak a testi, hanem a lelki egészségüket is szolgálja.

A gyerekek és szüleik a Debreceni Tankerületi Központ koordinálásával jelentkezhetnek a programba. Pappné Gyulai Katalin elmondta: a mozgás-, hallás- és látássérült diákok, illetve autista, down-szindrómás és értelmi fogyatékkal élő gyerekek képzése kiemelt feladata a központnak, ezért mindennapjaikban magasan képzett szakemberek, pedagógusok, gyógypedagógusok foglalkoznak velük, de minden egyéb lehetőséget megragadnak a tanulók fejlesztésére.

A program megvalósítása egy összefogás eredményeként jött létre. Az önkormányzat és a tankerületi központ mellett két egyesület, a DVSC és a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola, valamint a DVSC Futball Zrt. Különleges Akdémiája is részt vesznek a programban.

A DVSC-vel közös céljuk, hogy idővel ne csak labdarúgásban, hanem más sportágakban is elinduljon, és hosszútávon működni tudjon a program, és igazi csapatokat alkossanak majd a fogyatékkal élő gyerekek. – mondta Becsky András, a Debreceni Sportcentrum Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A programhoz az infrastrukturális hátteret, a pályákat és a felszerelést a DVSC és a Debreceni Sportcentrum Kft. biztosítja. A hazai szakemberek, edzők, pedagógusok elvégezték a szükséges továbbképzéseket, így hamarosan elindulhat a program. A gyerekek heti két edzésen vesznek majd részt.

Ez is érdekelhet