Lehúzta a rolót a hajdú-bihari Kurucz-csoport három cége

Kép: Kurucz Facebook-oldala

Az állami és a milliárdos beruházási támogatások ellenére egyszerre jelentett csődöt a hajdú-bihari Kurucz-csoport három cége:

  • a Kurucz Agro Mezőgazdasági Szolgáltató Kft.,
  • a Kurucz Farm Mezőgazdasági Kft.,
  • és a Pig-Trade Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

a piacon feltörekvő cégcsoportnak ismerték – közölte a 24.hu.

Három évvel ezelőtt, 2019 novemberében ünnepélyes keretek között átadták a Sárrétudvariban újonnan épült sertés vágó és feldolgozó üzemet.

A 3 milliárd forintos beruházás csaknem 1,5 milliárd forint támogatást kapott, de a csoport más ágon is jutott közpénzhez: uniós forrásból különféle kutatás-fejlesztési projektre milliárdos támogatást, illetve hitelt nyertek el.

Mégis kudarcba fulladt a vállalkozás.

Kép: Kurucz Facebook-oldala

Nagy mezőgazdasági vállalkozásról van szó, közepes méretű vágóhíddal, a piacon feltörekvő cégcsoportnak ismerték meg a Kurucz-csoportot. A honlapjuk szerint 3500 hektár földön gazdálkodnak 45 ezer tonna takarmány, 8 sertéstelep, 8 ezer koca, 140 ezer hízó, 6 millió adag étel, maga termeli meg a takarmányt és tenyészti, vágja az állatokat, de a feldolgozást, értékesítést is maga végzi.

Konkrét csődről a bő két hónapja leadott mérlegbeszámolókban még nem tettek említést, de a fő cég, a Kurucz Agro könyvvizsgálója a pénzügyi mutatókra és a veszteségre utalva felhívta a figyelmet, hogy „a vezetésnek sürgős intézkedéseket kell hozni a pénzügyi válság elkerülésére”. A három cég tartozása összesen meghaladta a 10 milliárd forintot múlt év végén.

Azt írják a három Kurucz testvér üzletéről, hogy id. Kurucz Ferenc vállalkozását viszik tovább. Hogy mik a pontos tulajdoni arányok, az a cégadatokból nem derül ki, az látszik, hogy a cégek alapítói határozatait ifjabb Kurucz Ferenc egy személyes tulajdonosként mint bizalmi vagyonkezelő írta alá.

Ifjabb Kurucz Ferenc kifejtette, hogy mi okozta a csődhelyzetet. Megnehezítették a termelést az afrikai sertéspestis okozta piaci zavarok, a covid-19 pandémia, az ellátási láncok zavarai és a drasztikus áremelkedések. Ezzel párhuzamosan a sertésárak mélyrepülése, az exportpiacok elvesztése miatt kialakult európai uniós túltermelés és az ukrajnai háború miatti gazdasági károk rontották a helyzetet.

Az energia drámai drágulása mellett a takarmányárak két év alatt megháromszorozódtak, a tetejébe a csoport takarmánytermelő területeit aszály sújtotta.

Mindezek és a „sertéságazat negatív banki megítélése” súlyos likviditási hiányhoz vezettek.

Forrás: 24.hu

 

    Ez is érdekelhet