Lengyel győzelem Debrecenben az ifjúsági salakmotoros Európa-bajnokságon

Maksymilian Pawelczak nyerte a 250 köbcentisek Európa-bajnokságát, amelynek először adott otthont a debreceni Perényi Pál Salakmotor Stadion. Második a dán Villads Pedersen, míg harmadik a szintén lengyel Karol Szmyd lett, a kontinensviadal magyar indulója, Lovas Zoltán pedig tizedikként zárt.

Vasárnap az ifjúsági Eb döntőjét rendezték, amelybe a szombati elődöntők 32 versenyzője közül a legjobb első nyolc-nyolc jutott tovább, így alakult ki a finálé 16-os mezőnye. Az első elődöntőben Lovas Zoltán, a debreceni Speedwolf Debrecen Speedway Team versenyzője bravúros versenyzéssel a harmadik helyen végzett, biztosítva helyét a kontinens legjobbjai között.

A kiegyenlített mezőny kifejezetten izgalmas futamokat produkált a döntőben, ahol a versenyzők közül kitűnt az ifjúsági világbajnok Pawelczak, valamint Villads Pedersen és a brit William Cairns. Ők hárman küzdöttek az Európa-bajnoki címért, utóbbi esélyei azonban technikai hiba miatt elszálltak az utolsó futamában. Pawelczak és Pedersen között pontegyenlőség alakult ki, így kettőjük különfutama döntött az első két helyről. A szétmotorozást magabiztosan nyerte a lengyel vaspapucsos.

A sportág magyar reménysége, Lovas Zoltán határozottan motorozott minden futamában és mindegyikben pontot is szerzett, több előzést is bemutatott, utolsó futamában pedig hatalmasat küzdött a második helyért, de végül harmadikként ért célba. Összesen hét pontot gyűjtve tizedik lett.

Ez is érdekelhet