Ma döntenek a KATA drasztikus megszigorításáról, szinte senkinek sem lesz jó

Hétfőn előterjesztették a KATA adózás változását, amellyel célirányosan leszűkítik a használatát egy rendkívül szűkös rétegre.

Az érdemi változások között szerepel a bevételi értékhatár 50%-os megnövelése, 12 millióról 18 millió forintra. Viszont akik a KATA-ban maradnak, kizárólag a lakosság felé értékesíthetnek (számlázhatnak) saját szolgáltatást, vagy terméket egyéni vállalkozóként.

Több mint 400 ezer KATA-s vállalkozó matekozhat most
Több mint 400 ezer KATA-s vállalkozó matekozhat most

Ez azt jelenti, hogy a Betéti Társaságokat (Bt.) kizárja a törvényhozás a KATA-ból, illetve az összes olyan egyéni vállalkozót is, amely cégeknek számlázott. Ez utóbbi alól egyedüli kivételt a taxisok fognak jelenteni, akik KATA-sként is számlázhatnak cégek felé.

Nem lesz változás az adó mértékében, azaz aki KATA-s lesz, az továbbra is 50 ezer forintot kell majd fizetnie havonta, eltűnik viszont a mellékállású KATA (25 ezer forintért) és az emelt KATA (75 ezer forintért).

Az előterjesztést ma, 2022. július 12-én tárgyalja a parlament és szavaz is róla. Ha elfogadják, akkor 2022. szeptember 1-től lép életbe a változás, azaz kevesebb mint 1,5 hónap lesz az adóév közben a több mint 400 ezer KATA-s vállalkozónak arra, hogy kitalálja hogyan tovább. A KATA-ból kilépő vállalkozóknak az átalányadóra váltás lehet a legkedvezőbb opció. Akik erre váltanak, 2022. október 31-ig jelenthetik azt be.

A drasztikus változással kapcsolatban jelentős a felháborodás a KATA-sok körében. Egy online petíciót már több mint 1300-an írtak alá tegnap délután óta. Emellett “spontán tüntetést” szerveznek ma délelőtt a Parlamenthez egy Facebook eseménynél. Erre már 15,5 ezer ember reagált, 2,8 ezren jelezték, hogy ott lesznek és 12,7 ezren érdeklődnek utána. Hogy végül mennyien jelennek meg, az délelőtt derül majd ki.

Ez is érdekelhet