Orbán Viktor: A rezsit megvédjük, az extraprofitot elvonjuk!

A magyar miniszterelnök május 24-én délután a közösségi oldalán jelentette be: pár órával az eskütétel után a kormány éjféltől az országban háborús veszélyhelyzet hirdet.

Orbán Viktor azzal indokolta a döntést, hogy Magyarországnak meg kell védenie a családok anyagi biztonságát, amihez mozgástérre és azonnali cselekvőképességre van szükség, hiszen a világ egy gazdasági válság küszöbén áll.

A háború és a brüsszeli szankciók hatalmas gazdasági felforduláshoz és drasztikus áremelkedésekhez vezettek – fűzte hozzá a kormányfő.

Orbán Viktor azt is világossá tette, hogy Magyarország nem kíván részt venni a háborúban. A miniszterelnök videó bejelentkezését azzal zárta, hogy „a járvány elleni védekezés alatt bevezetett veszélyhelyzethez hasonlóan ez is lehetővé teszi a kormánynak, hogy azonnal reagáljon és minden lehetséges eszközzel megvédje Magyarországot és a magyar családokat”. Közölte: az első lépésekről holnap fog tájékoztatást adni.

FRISS: az ukrajnai háború miatt megnövekedett kiadások, elsősorban az energiaárak és védelmi költségek fedezetét a magyar kormány

a multinacionális cégek és a bankok extraprofitjának elvonásával akarja megteremteni.

Orbán Viktor miniszterelnök szintén a közösségi oldalán számolt be a szerdai kormányülés részleteiről:

A kormány úgy határozott, hogy létrehoz egy rezsivédelmi alapot és egy honvédelmi alapot. Innen fizetjük majd a rezsicsökkentés és a honvédség megerősítésének költségeit. Kötelezzük a bankokat, a biztosítókat, a nagy kereskedelmi láncokat, az energiaipari és kereskedőcégeket, a telekommunikációs vállalatokat és a légitársaságokat, hogy extraprofitjuk nagy részét ebbe a két alapba fizessék be – mondta.

A miniszterelnök azt is bejelentette, hogy az intézkedések két évig lesznek érvényben, a részleteket pedig a csütörtök délutáni Kormányinfón fogják ismertetni.

 

Ez is érdekelhet