Ma van a házasság világnapja

Hazánkban 2022-ben már 15. alkalommal kerül megrendezésre a Házasság hete.

A házasság napját minden évben február második vasárnapján ünneplik, idén február 13-ra esik. Ehhez kapcsolódik a házasság hete is, ami mindig a Valentin- napot megelőző vasárnap kezdődik. Ez a csodálatos szokás egyenesen Angliából indult el közel 20 éve a házaspárok kezdeményezésére. Az ötlet hatalmas sikere miatt a Worldwide Marriage Encounter vezetősége is támogatta.

A világnap célja annak a bemutatása, hogy léteznek jól működő, erős és boldog házasságok. Az egész világon izgalmas programokkal készülnek ezen a szeretettel teli héten a házasság népszerűsítésének érdekében. 2008 óta hazánkban is megrendezésre került az eseménysorozat számtalan civil szervezet és keresztény közösség részvétele által. Különböző közösségekben szokás ilyenkor „házaspár arc” -ot is választani, akik példaértékű és hiteles életet élnek.

Debrecenben a Szent Anna Székesegyház hirdetett színes programsorozatot a házaspároknak és a házasságkötés előtt állóknak is. A vasárnapi szentmisék végén boldog és hiteles házaspárok tanúságtételét lehet meghallgatni egészen az eseménysorozat végéig.

A Házasság Hete Szervezőbizottsága által tervezett események fővédnöke 2013 óta Áder János köztársasági elnök felesége, Herczegh Anita.

„A házasság Isten csodálatos ajándéka és gondoskodása az ember számára, amelyben a felek megtapasztalhatják a feltétel nélküli szeretet, a hűség és az őszinte megbocsátás értékét egy nekik rendelt, de nem tökéletes társon keresztül. A házasságban egy férfi és egy nő saját elhatározásából elkötelezi magát, hogy egymás bátorítására, segítésére és védelmére törekszik egész életében. Ilyen módon a házasság felelősségteljes, biztonságos és meghitt közösséget jelent számukra, és áldásul szolgál életük minden más területén is.

A házasság hete olyan széles körű összefogásra törekszik, mely gyakorlati példamutatással, tudományos kutatások eredményeivel, bibliai és erkölcsi érvekkel támasztja alá a házasság örökkévaló értékét. Bátorít minden olyan helyi kezdeményezést, amely hidat épít az adott közösség környezetében élő házaspárok és családok felé, amely segíti életüket, boldogulásukat. Nyíltan beszél a házasság mindennapi valóságáról, örömeiről és feszültségeiről. Igyekszik bölcs és gyakorlati tanácsokkal ellátni a házasokat és házasulandókat, valamint a teljes helyreállás reményét ébren tartani azokban, akiknek a kapcsolata válságban van, illetve valamilyen ok miatt megszakadt.”

 

Nagy Ráchel Lili

Források:

http://hazassaghete.hu/

https://www.dehir.hu/debrecen/ez-varja-debrecenben-azokat-akik-mar-hazasok-vagy-hazasodni-szeretnenek/2021/02/08/

Ez is érdekelhet