Ma van az Autizmus Világnapja – Autizmussal élő hírességek

Ma van az Autizmus Világnapja – Autizmussal élő hírességek

2007-ben az ENSZ április 2-át jelölte ki az Autizmus Világnapjának, melynek célja, hogy elhívja a világ figyelmét az autizmussal élő emberekre.

Mi az az autizmus?

Az autizmus olyan állapot, amelyben az adott személy agya másképpen dolgozza fel a külvilág ingereit. Az autizmussal élő személyek érzékszervei vagy túlfejlettek, vagy alulfejlettek. Mindkét esetben nehezebb számukra a társas kapcsolatok kialakítása. Nehezen értik meg a gesztusokat, a közösségi szabályokat, az iróniát. a hasonlatokat és visszatérő szófordulatokat.

Jelenleg az autizmus sajnos nem gyógyítható, de számos módszer létezik, mellyel az autista személyek képességei fejleszthetők.

Az Autizmus Világnapjának alkalmából olyan hírességeket gyűjtöttünk össze, akik az autizmus spektrumához tartoznak.

 

Tim Burton

A különleges stílusú rendező volt élettársa, Helena Bonham-Carter szerint autisztikus tüneteket mutat. Ezt akkor ismerte fel, mikor egy autista karakter szerepére készült. A színésznő szerint Tim Burton olyan dolgokat lát meg a világban, melyeket mások észre sem vesznek, a munkájával kapcsolatban is rendkívül elhivatott.

 

Daryl Hannah

A Kill Bill sztárja Asperger-szindrómában szenved. Sohasem szerepelt beszélgetős műsorokban, sem premiereken, az Oscar-díjátadó is nagy nehézséget jelentett számára. Retteg attól, hogy minden tekintet rászegeződik, mindig rendkívül visszahúzódó volt. Mindennek ellenére képes megküzdeni a hollywoodi karrier nehézségeivel és környezetvédelmi aktivistaként is tevékenykedik.

 

Michelangelo

A reneszánsz művészről a kutatók azt feltételezik, hogy aspergeres volt. Michelangelo figyelmét csak a belső világa kötötte le, nehezen teremtett kapcsolatokat, a munkája iránt pedig a végletekig elhivatott volt.

 

Mozart

A világhírű zeneszerző valódi csodagyerek volt, már hatévesen zeneműveket komponált. Képes volt egy óra alatt megtanulni egy teljes szonátát. Azonban nagyon nehezen jött ki az emberekkel, sokan eltávolodtak tőle.

Bartók Béla

A magyar zeneszerző kétéves koráig meg sem szólalt, nem játszott, azonban négyévesen már 40 dalt tudott. Rendkívül szigorú és távolságtaró ember volt, keményen bánt a hozzátartozóival.

 Biró Kincső

Ez is érdekelhet