Magyarázat mindenre: rangos díjat nyert Reisz Gábor filmje

Reisz Gábor rendező új, Magyarázat mindenre című magyar filmje komoly elismerést kapott.

A 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon az Orizzonti (Horizontok) szekcióban nyerte meg a Legjobb film díjat a film, amelyet hamarosan bemutatnak a magyar mozik is.

Részlet a Magyarázat mindenre című filmből
Részlet a Magyarázat mindenre című filmből

A film egy 18 éves fiúról és annak botrányba torkolló érettségi vizsgájának történetéről szól, amely egy kettészakadt országról fest reális képet. A budapesti gimnazista fiúnak, Ábelnek nyáron az érettségire kellene készülnie, de rájön, hogy szerelmes legjobb barátjába, Jankába. A hölgy viszont a történelemtanárba, Jakabba zúgott bele. A pedagógus korábban összetűzésbe került Ábel konzervatív apjával. Később Ábel történelem érettségijéből országos botrány lesz és a fiú feje felett törnek felszínre a két részre szakadt társadalom feszültségei.

A Velencei Filmfesztiválon bemutatott alkotást nem csak a díjjal ismerték el, a szakmabeliek is elismerően nyilatkoztak róla.

„A nemzetközi közösség elismerése a világot jelenti nekünk. Most még jobban, mint valaha. Amint talán tudják, a független filmesek és projektek valódi nehézségekbe ütköznek Magyarországon. Ezért ha megengedik, arra kérem önöket, kövessék a magyar tehetségeket, segítsenek nekik figyelmükkel” –mondta a díj átvételekor Reisz Gábor.

Magyarországon október 5-től kerül a mozikba a Magyarázat mindenre című film, amely 16 éven aluliaknak nem ajánlott besorolást kapott. Ezt megelőzően, szeptember 22-től indulnak a hazai premier előtti vetítések és közönségtalálkozók.

A debreceni Apollo moziban szeptember 26-án 18:00 – 20:30 között lesz premier előtti díszelőadás a film rendezőjével, Reisz Gáborral. 

STÁBLISTA

Rendezte:
Reisz Gábor

Szereplők:

Adonyi-Walsh Gáspár
Znamenák István
Rusznák András
Hatházi Rebeka
Sodró Eliza
Kizlinger Lilla
Urbanovits Krisztina

 

Forgatókönyvíró:
Reisz Gábor, Schulze Éva

Operatőr:
Becsey Kristóf

Producer:
Berkes Júlia

Gyártó:
Proton Cinema, MPhilms

Vágó:
Gorácz Vanda, Reisz Gábor

Koproducer:
Prikler Mátyás

Executive producerek:
Petrányi Viktória
Gyárfás Eszter
Sós Judit

Támogatta:
AVF-Szlovák Audiovizuális Alap

Ez is érdekelhet