Május 1-én nyitásra készül az ország

Orbán Viktor a péntek reggeli rádióinterjújában elmondta, hogy úgy számolnak még április utolsó napján meglesz a 4 millió beoltott és május 1-től jön a nyitás következő szintje.

A Ginius Bar & Gin terasza a debreceni Halközben

Április 30-án reggelre már a Pfizer vakcinára is lehetett időpontot foglalni az EESZT rendszerben – egészen addig, amíg a nagy terheléstől össze nem omlott az oldal. Valószínűleg azért is történt a Pfizer bevezetése az időpontfoglaló rendszerbe a Sinopharm és az AstraZeneca mellé, hogy minél nagyobb számú oltást tudjanak beadni a hónap utolsó napján, hogy hétvégén valóban nyithassanak számos helyen az országban.

Védettségi igazolással, de később indulhatnak az esküvők

A miniszterelnök elmondta, a násznépet nem lehet kétfelé választani, azaz külön kezeli azokat, akik nem kaptak még oltást, vagy nem estek át a fertőzésen és azokat, akik már rendelkeznek védettségi igazolással. Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mikor engedik a nagyszámú lakodalmak megtartását, valószínűleg 5 millió beoltott után. Mivel ezeket a lakodalmakat jellemzően éttermekben és hasonló zárt helyekben rendezik, minden bizonnyal 5 millió beoltott felett is kötni oltási igazoláshoz kötik majd a vendégség részvételét 18 év felett, amely hiányában a helyszín üzemeltetőjét, vagy tulajdonosát büntetnék pénzbírsággal, vagy akár bezárással.

A horgászok mentességet kapnak a kijárási tilalom alól

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy egyeztettek horgászokkal, május 1-től a kijárási tilalom éjféltől hajnali 5 óráig tart – azonban ez nem vonatkozik azokra, akik éjszakai horgászaton vesznek részt, ez engedélyezett lesz. Kb. 700 ezer horgász van hazánkban.

Nem tudni még a következő szintet a nyitásban

Egyelőre nem tudni, hogy 4,5, vagy 5 millió beoltott után indul el a következő nyitási hullám (többek között a lakodalmak engedélyezésével). Előre láthatóan dátum sincs, hogy mikor jöhet el ez a két újabb mérföldkő, ezeket nagyban befolyásolja a még be nem oltott emberek oltási hajlandósága majd.

Most több a vakcinánk, mint amennyien fel akarják venni az oltást. – mondta Orbán Viktor

Amennyiben a várakozásoknak megfelelően április 30-án eléri az ország a 4 milliomodik oltást, úgy május 1-től a következő szabályozások lépnek életbe:

  • A kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul.
  • Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.
  • A védetteknek (akinek védettségi igazolványa van) este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • A védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.
  • Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.
  • A védettek és felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják.
  • A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken.
  • A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet, vagy akár egy éves bezárással is sújtható.

 

 

Visszavonták az idősotthonok látogatási tilalmát

Ez is érdekelhet

Comments are closed.