Marcza-fánk

Arany János egyik kedvenc ételével emlékezünk születésének 205. évfordulójára

Arany János születésének 205. évfordulójára emlékezünk a hetén, a téma első cikkében pedig a költő számos kedvenc étele közül a marcza-fánkot emelnénk ki, mely a farsangi időszakhoz is kiválóan illik. Az étel receptje a Szilágyi Istvánnak írt leveléből maradt fenn.

„üss egy csuporba (például) két tojást. Belé egy kevés sót, czukrot. Verd össze jól. Önts hozzá egy meszely tejet; annyi lisztet, hogy palacsintatészta sűrűségű legyen. Akkor tégy zsírt tepsibe, egy ujjnyi vastagon, s ezt forrald fel. Mikor legjobban forr, a tésztát kanalankint rakd belé, egy-egy kis kanállal egy helyre, és pirosra süsd meg. Punctum. Ez, fiam, oly egyszerű, hogy magad is megcsinálhatod. Hirtelen étel, mikor hamar kell valamit csinálni.” 

(forrás: Cultura Magazin)

A recept nagyrészt megegyezik a hagyományos farsangi fánkkal, a leglényegesebb eltérés, hogy a marcza-fánkot egyszerűsége miatt az emberek szabálytalan formában készítették el, ahogy éppen sikerült. Mivel a cél ezzel az étellel az volt, hogy minél hamarabb elkészüljön, nem volt fontos számukra a precizitás. Ez a mai rohanó világban is praktikus lehet sokaknak. Nem szükséges sok eszköz az elkészítéshez, és a hozzávalók is könnyen beszerezhetőek – ráadásul ezek az alapanyagok szinte minden háztartásban alapvető részét képezik az éléskamrának.

Az egyszerűség kedvéért korszerűsített receptet is készítettünk azok számára, akik megkóstolnák Arany egyik kedvenc ételét: 

Marcza-fánk
  • 2 tojás
  • csipet só
  • 1 ek cukor
  • 3,5 dl tej (kb. ennyi 1 meszely)
  • 10 ek liszt (annyi, hogy palacsintatészta állagú legyen a keverék)
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

A tojást, cukrot és a csipet sót egy tálban összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejet. Miután ezt is egyenletesen elkevertük, hozzáadjuk a lisztet és addig verjük, míg nem kapunk egy homogén, palacsintatésztához hasonló keveréket. A sütéshez egy magasabb falú edényben/serpenyőben olajat hevítünk fel, és ebbe kanalazzuk a fánktésztát. Addig sütjük, míg aranybarna nem lesz a színe.

Tálaláskor ízlés szerint megszórhatjuk porcukorral, fogyaszthatjuk lekvárral vagy házilag elkészített gyümölcsszósszal.

 

Mátyás Lili

 

Ez is érdekelhet