Más autókkal „beszélnek” a közutasok autói egy teszt keretein belül

A Magyar Közút egy új, innovatív megoldást tesztel, amely segíthet a jövőben megakadályozni azokat a baleseteket, amelyeket a figyelmetlen autósok okoznak.

Gyakran láthatunk olyan videókat a Magyar Közúttól, amelyen az autópályán az előre jelzett sebességcsökkentés és terelés ellenére is van olyan figyelmetlen sofőr, aki későn veszi észre, hogy mi történik előtte és balesetet okoz, belerohan a munkagépbe. Emiatt szereztek be ütközéselnyelő pótkocsikat, már több ilyet törtek össze a figyelmetlen sofőrök.

Most egy új, innovatív megoldást tesztelnek, nyolc gépjárművökbe szereltek fel fejlett hordozható V2X eszközöket, RSU-kat (roadside unit). A V2X, azaz a Vehicle to Everything technológia lehetővé teszi, hogy a járművek “kommunikáljanak egymással”. Ehhez a C-ROADS HUNGARY fejlesztett egy olyan platformot, amellyel a közmunkások egyszerűen hozhatnak létre olyan közúti jelzéseket, amelyet megkaphatnak a környéken közlekedő V2X támogatású autók és így azok sofőrjeit figyelmeztetheti az autó arra, hogy munkálatok folynak az úton előtte és így talán több baleset is elkerülhető, megakadályozható lesz a jövőben.

A V2X technológia máshol is bevethető, Zalaegerszegen egy iskola előtti gyalogátkelőre egy másik, VRU néven illetett egységet szerelt fel a C-ROADS, amelyen kamera és LIDAR szenzor is található, ezek segítségével ismerik fel azt, ha gyalogos, vagy kerékpáros közeledik az átkelőhöz és ez szintén figyelmeztetést küld az érkező autóknak. Azt még a cég is teszteli, hogy a kamera, vagy a LIDAR szenzor kínál-e jobb minőségű adatot a közlekedők felismeréséhez.

Jelenleg még viszonylag kevés V2X támogatású autó van a piacon. A fejlesztők számoltak be róla, hogy egy VW ID4 autóval tesztelték az új szenzorokat. Ennél a teljesen elektromos autónál szériafelszereltség már a V2X támogatás. A teszt a C-ROADS Hungary, a Magyar Közút, a Commsignia és a Sagemcom Magyarország együttműködésében történt.

Azonban Magyarországon a gépjárműpart átlagos életkora 15 év, ami azt jelenti, hogy nagyon sok idő lesz, mire a V2X támogatás érezhető mértékben elterjedhet.

Ez is érdekelhet