Még könnyebb lesz a biciklizés Debrecenben – tíz kilométeres bicikliút épül a nyugati kiskörút mentén

Már folyik a nyugati kiskörút III. ütemének kerékpárút-építése. Nemrég a keleti városrészben adtak át szakaszokat, illetve már elérhető a Bánki Arborétum és az Erdőspuszták is biciklivel.

Barcsa Lajos alpolgármester a keddi sajtótájékoztatón elmondta: a városban kiemelt figyelmet fordítanak a kerékpárosok közlekedésére és a kerékpárforgalmi létesítmények kialakítására. Hozzátette, hogy a jelenlegi projekt bruttó 538 millió forintból valósul meg. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a közeljövőben több városrészen is terveznek még bicikliút-építést.

Az ipari parkokat is megcéloztuk, a Határ úti Ipari Park hozzáférhetőségét is javítjuk azáltal, hogy a Kishegyesi úton is kerékpárutat építünk. Itt lesz még egy másik fejlesztés is a Derék utcán, egészen az Egressy Béni térig. Ezen kívül az Északnyugati Gazdasági Övezet elérhetőségét is javítjuk, ráadásul a kismacsiak kerékpáros közlekedését is segítjük – mondta.

Az alpolgármester is elmondta, hogy nagy volt az igény a lakosság részéről arra, hogy a belvárossal összekössék a Bartók Béla úti szakaszt, ami ennek a projektnek köszönhetően meg is fog történni, illetve a Vénkert déli részén is lesz lehetőség kerékpározásra.

Papp Csaba képviselő kiemelte: 2008-ban a város elkészített egy egészségtervet, amelynek része volt a mozgáskultúra fejlesztése.

Az első terv idején nulláról indultunk, és 24 kilométer bicikliutat írtak elő akkor a szakemberek, amit meg is valósítottunk. A második terv tovább fejlesztette ezt, és elkezdtük a fő irányvonalakat összekötni. Most már eljutottunk a száz kilométeres határig, de szükséges a nehéz átkelőpontoknak a biztosítása – mondta. Hozzátette:

a Pesti utcán egy biztonságos átvezetés készül majd a Mester utca irányába, ahol pedig egy új szakasz épül egészen a Tanító utcáig.

Orosz Ibolya Aurélia, a DMJV Családsegítő és Gyermekjóléti Központ vezetője pedig arra mutatott rá, hogy egyre többen választják az autó helyett a kerékpárt, munkába is szívesebben utaznak biciklivel, ami egyben erősíti a környezettudatos magatartást is.

Ez is érdekelhet