Meghosszabbodik az Oltási hét és jön a gyerekek oltása is

Szokásos péntek reggeli rádió interjújában osztott meg új információkat Orbán Viktor miniszterelnök.

Az egyik bejelentése, hogy meghosszabbítják az oltási hetet. Eredetileg november 28-án, vasárnapig tartott volna, azonban ezt további egy héttel megtoldják, így december 5-ig lehet előzetes jelentkezés nélkül oltást felvenni.

Az oltási hét keretein belül Debrecenben az OTI-ban, Berettyóújfaluban a Gróf Tisza István kórházban lehet azonnal beadatni a koronavírus elleni védőoltást. Egyaránt lehet az első, vagy a második oltást, illetve az ismétlő harmadik oltást is kérni. Ötféle vakcina közül lehet választani ehhez.

Védőoltásra várók a debreceni OTI-ban
Védőoltásra várók a debreceni OTI-ban

Ezzel együtt fontos infó, hogy az EU-s vakcina útlevelek érvényessége változott, maximum 9 hónap lesz. Ha valaki előzőleg beoltotta magát és utazna, jövőre szüksége lehet hozzá az ismétlő oltásra.

Az EU-ban is engedélyezték az 5-11 évesek számára készült Pfizer koronavírus elleni vakcinát. Magyarország kétmillió egységet rendelt ebből, ennek első szállítmánya december 20. körül fog megérkezni, ezt követően lehet az érintett 5-11 év közötti gyerekeket beoltani vele. 

Orbán Viktor azt is elmondta, egyelőre nem szeretnének komolyabb lezárásokat, de ez annak függvénye, hogy mennyire terjed gyorsan a negyedik hullám. Kéri, aki teheti vegye fel a védőoltást, amivel a koronavírus fertőzés esetén jelentősen csökken a súlyos, kórházi ellátást igénylő állapot.

Ez is érdekelhet