Megnéztük hogy lehet tankolni és milyen kivételekkel kaphatunk hatósági árat még

Május 27-én új szabályozás lépett életbe a benzinkutakon, a magyar rendszámos autók kaphatnak csak hatósági áron benzint, vagy gázolajat. Kivéve akkor, amikor nem csak azok. Megnéztük hogyan megy most egy tankolás és milyen kivételek vannak.

A csütörtöki bejelentés során az hangzott el, hogy csak magyar rendszámos autók tankolhatnak. Ezt nem sokkal utána korrigálták, kiegészítették, hogy ez csak a hatósági áras tankolásokra vonatkozik. Azaz külföldi rendszámos autók is tankolhatnak, de csak piaci árazású üzemanyagot. Aztán a Magyar Közlönyben megjelent a rendelet, amelyből kiderül, hogy igazából azon külföldi autók is tankolhatnak 480 forintos hatósági áron, amelyek olyan országból érkeznek, ahol hatósági ár van bevezetve. Benzinkutas legyen a talpán, aki ezt le fogja tudni követni.

Így megy a tankolás ma

Péntek délelőtt ellátogattunk az egyik debreceni MOL kútra tankolni és megnéztük mi a helyzet. A töltőállomás utcafronti reklámoszlopán egyaránt 479,99 forintos ár szerepelt a benzinre és a gázolajra is.

A benzinkúton nem tartózkodott éppen külföldi rendszámos autó, azonban magyarból több is volt, kisebb sor is kialakult a meleg, de lágy szellős péntek délelőtt.

Az oszlopon már a piaci ár jelenik meg, ezzel is számolja a tankolást. Ez a 95-ös benzin esetében jelenleg 717,90 forint volt. Ízlelgessük csak ezt az összeget, hiszen a hatósági ár nem fenntartható hosszú távon, hamarosan ezt a magasságot láthatjuk magyar rendszámmal is. 

Megnéztük hogy lehet tankolni és milyen kivételekkel kaphatunk hatósági árat még
A kútoszlopon még a piaci ár látszik, mellette olvasható a tájékoztató.

A tankolás során 11,24 literre vetítve ez 8069 forintot jelentett volna, ha piaci áron tankolunk. A fizetéshez befáradva hiába volt zsebben a forgalmi elegendő volt bemondani, hogy magyar a rendszám, nem kérdezték a konkrét rendszámot, nem ellenőrizték külön. Ezt követően át is állították egy extra vonalkód leolvasásával a fizetendő összeget, így a hatósági áras tankolás során 5394 forint lett a végösszeg. Ez kicsivel több mint 11 liter esetén 2675 forint különbséget jelent a tankolás során. 

Az egyébként apró, keserédes mosolyt csal csak az ember arcára, amikor látja, hogy euróban is fel van tüntetve a tankolás értéke. 16,15 euró. Csak éppen 334 Forint/EUR árfolyamon számol. A valóság közben 393 forint körüli euró. Kb. 2,5 éves árfolyam szerepel a blokkon. 

Megnéztük hogy lehet tankolni és milyen kivételekkel kaphatunk hatósági árat még
A nyugtán már a hatósági ár adta kedvezmény is látható.

Mi van, ha nincs rendszám?

Számos eset van, amikor nem hogy magyar, még külföldi rendszám sincs. Ilyen például egy robogó, amelyen nem feltétlenül van azonosító. 

A robogók esetében 20 literig van lehetőség 95-ös benzint tankolni hatósági áron, maximum 480 ft/literért.

Szintén ilyen szituáció a kannás tankolás. Kannába szintén a 20 liter a bűvös szám, ugyanis eddig adják ki 480 forintos áron. Ha egy kicsivel is több, már a piaci áron fogják számolni. Hatósági árral számolva 20 liter 9600 forintot jelent. A fenti 717,90 forintos literenkénti áron viszont már 14 358 forintot (20 literre vetítve). Szóval nem érdemes 20,01 litert sem tankolni, mert közel 5 ezer forint különbség alakulhat ki.

Hogy ez a rendszer meddig marad így, nem tudni.

Ez is érdekelhet