Megszűnhet, vagy jelentősen átalakulhat a KATA adózás

Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a rendkívül népszerű KATA adózási formához hozzányúl a kormány és azt vagy megszünteti, vagy jelentős mértékben átalakítja.

Előbb Varga Mihály pénzügyminiszter beszélt az Országgyűlés költségvetési bizottsága előtt egy héttel ezelőtt arról, hogy milyen nehézségek várnak a gazdaságra a jövőben.

Parragh László
Parragh László. Fotó: Kovács Attila / MTI

A Momentumtól Tóth Endre kérdése Varga Mihály elmondta, hogy adóemelést és megszorításokat nem terveznek, de rögtön utána kitért arra, hogy a kata bevezetése nagy siker volt és meg is kell vizsgálnia a kormánynak, hogy a kedvezményes adózási lehetőség fenntartható-e változatlan formában.

Erre reflektált Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Népszavának adott interjújában. Elmondta, hogy kb. 430 ezer vállalkozó használja a KATA adózást ma Magyarországon, a munkavállalók 12-13%-a.

Szerinte egyes szektorokban, mint egy falusi fodrászoknál megfelelő adózási forma a kata,

„az viszont nem helyes, ha például egy ügyvéd, biztosítási ügynök, bróker, IT szakember, aki lehetne normál foglalkoztatott, így bújik ki az adózás alól. Meglepő módon egyébként az állatorvosok közül kerül ki a legtöbb katá-s. A kamara támogatná a kata megszüntetését és egy új adónem bevezetését a tanulságok levonásával. Ez érintheti a fent említetteken túl a taxisokat és az újságírókat is.” – mondta Parragh László.

Emlékeztetőül, ő volt az, aki  tavaly azt mondta az 5000 forintos kötelező kamarai hozzájárulásra: “ha valaki nem tud egy év alatt ötezer forintot kifizetni, az ne menjen el vállalkozni.”

Bár egyelőre nem jelentett be a kormány semmilyen adóváltozást a KATA tekintetében, ezek a megnyilvánulások egészen biztosan a közvélemény előkészítése és a jövőben módosulásra. Hogy a KATA a jövőben megmarad-e, azt nem tudni. Elképzelhető egy esetleges növekedés az utána befizetendő összegben, illetve akár az adónem eltörlése és helyette egy másik megoldás bevezetése.

Forrás: Telex, 24.hu

Ez is érdekelhet