Megújul a színvilág

17 új darabbal kezdi a színházi évadot a Csokonai Színház

A debreceni Csokonai Színház társulata az új színházi évadot új színházépületben, a Csokonai Fórumban kezdi meg. A társulat 17 új darabbal készül. Emelett 2023 tavaszán már az újonnan renovált Kossuth utcai nagyszínházban is elkezdődhetnek az előadások.

A szerdai sajtótájékoztatón Puskás István Debrecen kulturális alpolgármestere ritkaságként említette, hogy egyetlen évadban két új színházi tér nyílik meg egy városban. Kiemelte az is, hogy a debreceni színházi élet fontos szereplője lesz a 2023 tavaszán megrendezésre kerülő Színházi Olimpiának.

Az alpolgármester elmesélte, hogy a 2022/23-as szinházi évadot az 5,9 milliárd forintos beruházásból megvalósult Csokonai Fórumban kezdi, 2023 tavaszán – a három éves felújítási munkálatok után – átadásra kerül a történelmi épület is. A Csokonai Fórum összesen kilencezer négyzetméteres teret foglal magába.  Három multifunkcionális, akadálymentesített színházi tér,  350 fő befogadására alkalmas Latinovits Zoltán terem, 150 fő részére a Kóti Árpád terem és a színházi produkciók befogadására is kiválóan alkalmas Aszimmetria Étterem tartozik ide.

Gemza Péter színigazgató beszámolt arról, hogy az építkezésekkel kapcsolatosan Ács Jánost bízta meg a debreceni operajátszás újragondolásával, valamint mostantól Ilja Bocsarnikovsz rendezőt kérte fel a Csokonai Színház művészeti vezetésére. Újdonságként elindul az előadások angol nyelvű feliratozása is.

Beszélt arról, hogy az új színházi évadot Szabó Magda Für Elise színpadi adaptációjával kezdik meg Ráckevei Anna rendezésében. Majd szeptemberben Mihail Sebastian Névtelen csillag című romantikus komédiája következik, melyet Ilja Bocsarnikovsz rendezi. Az évad harmadik bemutatójaként a kortárs német szerző, Ulrich Hub Nyolckor a bárkán című drámáját koncertszínházi előadásként dolgozza fel a Csokonai Színház és a Bábel Kultúripari Kisüzem. Az ifjúsági előadások sorában ősszel a nagy klasszikust, a Lúdas Matyit adják elő Halasi Dániel rendezésében. Az év utolsó nagyszínpadi bemutatója Szirmai Albert Mágnás Miska című nagyoperettje lesz Gemza Péter rendezésében.

A járványhelyzet miatt elmaradt Dürrenmatt-produkciót Az öreg hölgy látogatását is színre viszik. Majd 2023 januárjában bemutathatják a Keszég László rendezésében készült szatirikus tanmesét Kubik Anna címszerepével.  A februári program Wolfgang Amadeus Mozart Idomeneo című operája lesz Somogyi-Tóth Dániel vezényletével, Boross Martin rendezésében.

Arany Toldija lesz az első bemutató a Kóti Árpád teremben.  Szeptemberben Visky András A test történetei című identitásdrámáját, a történeteket a szerző fia, Visky Andrej állítja színpadra. Októberben Oláh Zsuzsa és Majzik Edit indul groteszk utazásra Pierre Notte komédiájában, amely Debrecenben a Gyászúton vidám sirató két hölgyre, egy zongorára címet kapta. A darab rendezője Szabó K. István. Eugene Ionesco Macbettjét novemberben állítja színpadra az orosz rendező, Alekszej Zolotovickij.

Gemza Péter hozzátette, hogy Petőfi Sándor és Madách Imre születésének 200. évfordulóján a Vadász Krisztina rendezésében készülő ősbemutatókkal ünnepel a színház. Az új Csokonai Színház ad otthont az Aidának. A Verdi-operát Ács János vezényli majd. Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátékkal tervezik zárni az évadot áprilisban.

A sajtótájékoztatón említésre került az is, hogy Tolnai Hella és Herczeg Tamás korábbi szerepeiben még láthatóak lesznek, de távoznak a színháztól.

Forrás: MTI/HP

Képek: Csokonai Fórum Sajtótájékoztató

Ez is érdekelhet