Megújuló Kishegyesi út, fejlődő Nagysándor-telep

A debreceni Nagysándor-telep területén, a Kishegyesi úton zajló beruházást tekintette meg a körzet országgyűlési képviselője, Kósa Lajos és önkormányzati képviselője, Széles Diána, Debrecen alpolgármestere július 15-én.

A helyszínen Kósa Lajos arról számolt be, hogy vélhetően  ez a legnagyobb értékű beruházás ezen a környéken, mert önmagában a Kishegyesi út kapacitásbővítő felújításának és a kerékpárút építésének költsége bruttó 1,9 milliárd forint.

Jelenleg sok minden készül itt: a Kishegyesi út kétszer kétsávosítása a Pósa utcától a Határ útig, a Pósa utcai kereszteződés átépítése, jelzőlámpás csomópontok kialakítása, kerékpárút építése. Az elmúlt években pedig a csapadékvíz-elvezető hálózat fejlesztése, utcák aszfaltozása volt a legnagyobb volumenű munka ebben a városrészben. Mindez összességében mintegy 2,7 milliárd forint értékű fejlesztést jelent.

– emelte ki az országgyűlési képviselő.

A Kishegyesi úton zajló munkákkal kapcsolatban nagy türelmet kért az ott lakóktól és az arra járóktól, mivel jelenleg is viszonylag nehéz itt közlekedni,a kivitelezés még fél évig tart.

A Pósa utcai csomópont talán a legproblémásabb. Itt sajnos körforgalom nem fért el, de a szakemberek szerint az itt kialakítandó lámpás csomópont is legalább annyira jó lesz.

– fogalmazott Kósa Lajos.

A képviselő azt javasolta,hogy aki a Nagysándor-telep szomszédságában lévő bevásárlóövezetet vagy az autópályát kívánja megközelíteni, az ne ebből az irányból, hanem inkább a Balmazújvárosi út felől tegye. Mint kiemelte, a mostani kellemetlenségek után, a beruházás elkészültével nagyon jók lesznek a közlekedési feltételek a Kishegyesi úton.

Széles Diána a Nagysándor-telep utcáinak csapadékvíz-elvezetési fejlesztésének fontosságát emelte ki. Ez a munka két ütemben zajlott. Az első keretében 20 utcában valósult meg a beruházás, majd a második ütem keretében nemrég a Császár Péter és a Tegez utcákon is kiépült a hálózat. A két ütem összköltsége meghaladta a bruttó 700 millió forintot.

Nemrég a Furulya utca kapott új aszfaltburkolatot, s hamarosan elkezdődik a  Szent Mihály és a Balásházy utcák aszfaltozása is, s ezzel még minőségibb életkörülményeknek örülhetnek majd az itt lakók.

– tette hozzá az alpolgármester.

Széles Diána külön is hangsúlyozta a kerékpárút építésének fontosságát, amelynek fejlesztése a Vág utca és a Határ út közötti szakaszon zajlik, s nem csak a Határ úti ipari park megközelítését, hanem a Nagysándor-telep és a Fészek-lakópark lakóinak biztonságosabb közlekedését is szolgálja.

Kósa Lajos ehhez azt tette hozzá, hogy az említett kerékpárút-szakasz megépülésével – a korábbi fokozatos fejlesztéseknek is köszönhetően – Debrecen belvárosából végig kerékpárúton lehet majd eljutni a Határ úti ipari parkig.

Mindezek a beruházások is azt mutatják, hogy Debrecen önkormányzata figyel azokra a városrészekre, közöttük a kertségi területekre is,ahol nagyon nagy igény van a fejlesztésekre. A város ezt a fejlesztő munkát szeretné a jövőben is folytatni, Debrecen polgárainak megelégedésére.

– hangsúlyozta Széles Diána. 

 

Fotók: Erdei Balázs

Ez is érdekelhet