Megvannak a Zenei Támogatási Program idei nyertesei

Jelképes kézfogással Puskás István alpolgármester adta át a Zenei Támogatási Program idei nyerteseinek – köztük a Kertekalatt zenekar – ösztöndíját a Campus Fesztivál keretében július 20-án a Hangfoglaló színpadon.

Második alkalommal hirdette meg a Zenei Támogatási Program elnevezésű pályázatot fiatal, amatőr könnyűzenészek részére Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata. A pályázat célja az volt, hogy a meglévő országos támogatási rendszereket kiegészítve, azok hiányterületeit figyelembe véve anyagi segítséget nyújtson az amatőr, tehetséges zenészeknek a városban.

A debreceni zenekarok öt kategóriában (könnyűzenei hangfelvételek, könnyűzenei videoklipek, próbahelyiségek bérlése, hangszervásárlás, zenei menedzsment és háttérszakmai képzés) nyújthatták be pályázatukat. A pályázatok értékelésére szakértők bevonásával, egy részletes szempontrendszer alapján került sor. A felhívásra összesen 51 darab pályázat érkezett, amelyből 25 darab pályázat kapott pozitív elbírálást.

Az átadón Puskás István alpolgármester elmondta: jövőre lesz 60 éves a debreceni rockzene.

Ez remekül mutatja, hogy mekkora hagyománya van a városban a könnyűzenének. A Zenei Támogatási Program a jövőben tovább folytatódik, ezzel is segítve a debreceni könnyűzenei életet – fűzte hozzá.

Az alpolgármester szót ejtett az idei év könnyűzenei újdonságáról, a márciusában megrendezett Made in Debrecen Fesztiválról. A Pécsről indult rendezvény egy abszolút érvényes kezdeményezés. Ezt mutatja, hogy a felhívásra 105 helyi zenekar jelentkezett, amely kiegészült a vendégvárosok, Pécs és Nagyvárad zenekaraival.

Mintegy 120 zenekar, 8 helyszínen lépett fel egy nap alatt Debrecenben.

A rendezvényt, mint szakmai partner, a Rocksuli szervezte, a megvalósulás teljes költségét viszont az önkormányzat vállalta magára. Az eseményen több, zenével foglalkozó, öntevékeny helyi csoport is közreműködött, így a PusztaHang és a Sofar Sounds Debrecen, valamint segítséget nyújtott a Made in Pécs szervező csapata is. Puskás István bejelentette: a város jövőre is megszervezi a Made in Debrecen Fesztivált.

Az idei év másik fontos zenei eseménye Debrecen vendégszereplése volt a Magyar Zene Házában, ahol nemcsak a város komolyzenei, hanem a könnyűzenei életének képviselői is megmutathatták tehetségüket.

Képek: Miskolczi János

Ez is érdekelhet