Mérföldkő: átadták a Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem és Gyógyszerésztudományi Kar új épületegyüttesét

A Debreceni Egyetem Vezér utcai ipari parkjában hétfőn ünnepélyes keretek között adták át a Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem, és a Gyógyszerésztudományi Kar új épületét, ami az oktatás mellett gyógyszerkutatásra és -gyártásra egyaránt alkalmas.  A három emeletes, csaknem hétezer négyzetméteres komplexum egy év alatt épült fel mintegy 12 milliárd forintból – írja a hirek.unideb.hu.

Kép: unideb.hu

A Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem és Gyógyszerésztudományi Kar új épületegyüttesének hétfői ünnepélyes átadásán Bácskay Ildikó dékán felidézte, hogy a Debreceni Egyetem egészségipari koncepciójának kialakítása több mint két évtizeddel ezelőtt, a Pharmapolis Gyógyszeripari Klaszterrel kezdődött, amelynek célja többrétű volt: részben meg kívánta erősíteni a gyógyszeripar innovációs láncát, kiemelten fókuszálva az akadémia és ipar szoros együttműködésére.

A csaknem 600 hallgatót képző Gyógyszerésztudományi Kar történetében kiemelkedő és meghatározó mérföldkő az új kari épület és oktató-gyártó-kutató középüzem kialakítása, hiszen nekünk eddig nem volt saját épületünk. Nagyon-nagy lehetőség, de egyben nagy felelősség is, hogy megfeleljünk az elvárásoknak. Tisztában vagyunk azzal, hogy milyen megvalósítandó feladataink vannak a hazai gyógyszerészképzésben együttműködve a többi képzőhellyel, szakmai szervezetekkel, valamint ipari és nemzetközi partnereikkel – értékelt a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának dékánja.

Kép: unideb.hu

Bácskay Ildikó hozzátette: az épület kitárja a kapuit az egyetem oktatói-kutatói és hallgatói előtt egészségipari bázisként, és nagyon szeretnék, ha nem csak a kar találna benne új otthonra, hanem ez az erős debreceni egyetemi közösség is.

Az intézményt fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke, Kossa György köszöntőjében kifejtette: kiemelt cél támogatni az Debreceni Egyetemet az ipari kapcsolatok bővítésében, az itt felhalmozott tudás és innovációs kapacitás hasznosításában.

A Debreceni Egyetemen folyó oktató, kutató és gyógyító munka egységének tökéletes megtestesítője a Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem és a Gyógyszertudományi Kar új épületegyüttese. Hiszen épp úgy, mint az egyetem egészében, itt, a Vezér utcai Tudományos, Technológiai és Innovációs Parkban is szimbiózisban, egymást segítve valósulhat meg a kiváló kutatói munka, az eredmények hasznosítása a gyógyításban, valamint a hallgatók képzése során – fogalmazott Kossa György.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja arra emlékezett, hogy két évvel ezelőtt fél év alatt újratervezték az épületet, tavaly márciusban rakták le az alapkövet, majd rekord gyorsasággal épült fel a létesítmény.

Debrecen polgármestere az egyetem ipari parkjában zajló fejlesztések jelentőségét méltatta az ünnepségen.

Egy város akkor tud komoly fejlődési pályát befutni, akkor lesz sikeres, ha a helyi egyetem képes szövetséget kötni a gazdasággal. A Debreceni Egyetem innovációs parkjában ennek lehetünk a szemtanúi – hangsúlyozta Papp László.

Kép: unideb.hu

Hozzátette: a gyógyszeripar nagy foglalkoztató Debrecenben, jelenleg csaknem 2500 embernek ad munkát, és a gyógyszergyártás a jövőben is stratégiai ágazat marad. Mivel ez a szektor rendkívül válságálló, ezért szükséges folyamatosan fejleszteni és a szakmai utánpótlást képezni. Ennek a most átadott komplexumnak is köszönhetően ehhez ma már minden adott – vélekedett a város első embere.

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára is részt vett az eseményen. Szerinte a magyar egyetemek egyre erőteljesebbek, mind előrébb kerülnek a nemzetközi rangsorokban.

A Debreceni Egyetem rektora arról beszélt, hogy majdnem húsz évvel ezelőtt kezdtünk neki a gyógyszeripari klaszter kialakításának a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, Debrecen önkormányzatával, az ipar képviselőivel, a Richter Gyógyszergyárral és a Pharmapolis Innovatív Gyógyszeripari Klaszterrel közösen.

Kép: unideb.hu

A mintegy 12 milliárd forintból megvalósult Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem és Gyógyszerésztudományi Kar épülete két fő részből áll össze. A 4400 négyzetméteres, három emeletes oktatási szárny a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar Dékáni Hivatalának és tanszékeinek ad majd otthont. A két nagy előadótermet és a négy szemináriumi termet, irodák és hallgatóbarát terek fogják közre. Ott alakították ki a gyakorlati képzéshez és az oktató-kutató tevékenységhez szükséges laboratóriumokat is, valamint itt kapott helyet az Egészségipari Intézet.  

Az épület üzemi szárnyában, csaknem 2300 négyzetméteren a középüzemet helyezték el, amely funkcionális élelmiszerek, étrendkiegészítők gyártóhelye lesz, de egészségipari kutatásokat is fognak itt végezni. A kutató és fejlesztő laboratóriumban a tervek szerint lehetőség nyílik törzskönyvezhető gyógyszerkészítmények létrehozására. A központban nemcsak az egyetem saját projektjeit valósítják meg, hanem hazánkban egyedülálló módon az intézmény által létrehozott egészségipari klaszterhez csatlakozott ipari partnerek számára szintén biztosítanak kutatási és gyártási lehetőséget.

További képek és információk itt.

Forrás: DE M. Tóth Ildikó Sajtóközpont

Ez is érdekelhet