Mi megkérdeztük!

Egy korábbi cikkben már olvasható volt, hogy taglaltunk az egyetemisták helyzetét, hogyan is érinti őket a tavaszi illetve a mostani helyzet. Nem is tudnánk ezt a témát jobban szemléltetni, mint hogy megkérdeztünk pár hallgatót. Szinte ugyan azokat a kérdéseket kapták, nézzük is.

  • 1, A tavaszi kiköltözésnél is albérletben laktál már? Korábban voltál kolis? Megtudhatjuk, hogy miért váltottál, ha voltál kolis illetve ha nem, miért döntöttél egyből az albi mellett? Ha már tavasszal is albis voltál hogyan élted meg a korlátozásokat, online oktatás illetve ha dolgozol/ dolgoztál, hogyan oldottad meg te+ a munkahely a további közös munkát?

– Első három egyetemi évemben voltam kollégista. Aztán tavaly nyáron sikerült a szüleimet is meggyőzni arról, hogy jó lesz nekem albérletben is. Nem volt prioritás az albi de olyan lehetőség adódott amit nem lehetett kihagyni így kezdődött el az albis pályafutásom 2019 szeptemberében.  A döntésnek a hátterében az állt hogy középiskolában is kolis voltam aztán már nagyon untam azt, hogy többed magammal mindig osztozni kell a szobán. Belefáradtam abba, hogy sokszor olyan szobatársaim voltak akiknek a rend és a tisztaság nem mindig volt alap. Aztán hosszú évek után rá tud unni az ilyenekre az ember.

Amikor egyetemre kerültem a legnagyobb álmom teljesült hogy a CAMPUSBA sikerült kerülnöm. Annyi történetet hallottam unokatesóimtól idősebb csapattársaimtól ismerőseimtől a Campussal kapcsolatban, hogy milyen bulik milyen csajok vannak ott és ami ott nem történt még meg az nem is létezik. Szerintem nem is egyetemre hanem oda vágytam csak. Aztán ezért nem is volt kérdés, hogy kolis akarok lenni és nem albis.

Tavasszal az online oktatásnak nagyon örültem. Ennek több oka is volt. Volt egy térd sérülésem amivel így egyszerűbb volt élni hogy nem kellett az egyetemen mankózni, hanem otthonról az ágyból tudtam részt venni az órákon. A másik az albi volt ahol kitűnő volt a hangulat csak az lakás nem volt éppen egy 4 season. Így szerencsére ki tudtunk lépni a szerződésből és ennek köszönhetően találtam meg azt csodálatos albit ahol most is lakok.

A munkahelyemnek is be kellett zárnia márciusban úgyhogy így nem volt probléma hogy haza költöztem. Majd amikor lazultak a viszonyok a munkahelyem újra tárt karokkal várt vissza és onnan folytathattuk ahol márciusban abbahagytuk.

( Zsombor, felsőbb éves hallgató)

  • 2, A tavaszi korlátozások idején is kolis voltál? Tudatos döntés a kollégium? Hogyan élted meg az első kiköltözést, messze laksz Debrecentől? Az online oktatás és a költözés milyen hatással volt rád? Akár tanulmányilag akár szellemileg, érzelmileg? Ehhez képest, hogyan kezeled a mostani helyzetet? Van lehetőséged méltányossági kérelemmel bent maradni? Élsz ezzel a lehetőséggel? ( Miért igen/ nem? Most/ tavasszal dolgoztál? Tudod így folytatni?

 

-Igen kolis voltam, de amikor bejöttek a korlátozások hazaköltöztem és otthon voltam. Tudatos mivel 14 éves korom óta kolis vagyok, ezért az egyetemi éveim alatt is az vagyok/voltam csak a covid közbeszólt.  Nem a legjobb élmény volt kiköltözni, mert elöször nem kellett minden cuccot hazavinni, majd 2 nappal később mégis haza kellett vinni mindent. Nem a szívem csücske a pakolás és a költözés főleg ha valami már rendszerben van és meg kell bontani időközben. Mátészalkai vagyok kb. 80 km Debrecentől. Az elején nehezen álltam át az online oktatásra,de aztán megszoktam és nem volt vele bajom, mert kényelmesebb és rugalmasabb volt csak sokkal több beadandó kellett. Tanulmányilag volt a legjobb. A mostanit nyugodtabban mivel számítottam rá, hogy előbb utóbb ez lesz, de most sem kellett az összes cuccot hazahozni. Lenne lehetőségem, de nem élek vele, mert meg tudom oldani a bejárást edzésekre. Tavasszal nem dolgoztam, de most elkezdtem ősszel csak abbamaradt.

( Krisztofer, felsőbb éves hallgató)

  • 3, Tavasszal voltál végzős? Akkor kolis voltál vagy otthonról jártál be? Tudatosan nem jelentkeztél koliba vagy nem volt rá (láthatólag) esélyed, hogy bekerülj ( távolság stb miatt)? Így ebben a helyzetben te maradsz továbbra is Debrecenben? Hogyan élted meg, hogy gólyaként 2 hónapot sikerült élvezni az egyetemi életből? Dolgozol suli mellett? Hogyan oldod meg te+ a munkahely ha dolgozol? 

– Tavasszal végeztem a technikumommal viszont már azelőtti évben érettségiztem le, így már csak a szakmai vizsgák és egy plusz emelt érettségi választott el az egyetemtől.

Középiskolás éveim alatt végig kolis voltam, viszont amikor kezdődtek a korlátozások akkor már hazaköltöztem és csak akkor jártam be, amikor kénytelen voltam.

Koliba véleményem szerint sikerült volna bekerüljek, mégis inkább az albérlet mellett döntöttem. Nem volt akkora ár differencia, hogy inkább kollégista lettem volna, plusz a nyár alatt végig bent voltam Debrecenben, a kollégium pedig leghamarabb szeptembertől lett volna esedékes.

Maradok a városban, mivel rengeteg dolog fut itt párhuzamosan a tanulás mellett is.

Talán a távoktatás mellett több idő jut most ezekre a dolgokra is, főleg hogy most nincs lehetőség csak úgy elütni az időt minden más dologgal a városban. Próbálom a jó oldalát nézni ennek az egésznek és így a maximumot kihozni magamból a jelenlegi helyzet mellett is.

Ez a 2 hónap sem volt az igazi, mivel végig szigorú intézkedések mellett látogathattuk az órákat, valamint már év elejétől fogva elkezdődött az apróbb csoportokra bontás a kockázat csökkentése miatt.

(Dani, első éves hallgató)

Azt hiszem ezek az igazán hiteles adatok. Ahogyan a három fiúnak, mindenki másnak

( azoknak is akik nem tanulnak) sok kitartást kívánunk, segítsünk egymásnak átvészelni újra ezt az időszakot!

Ez is érdekelhet