Miért eszünk lencsét újévkor?

Újévi hagyományainkhoz hozzátartozik a lencsefőzés, a szokáshoz a kezdődő év pénzbeli sikereit kötjük. 

mindmegette.hu

A szilveszteri hagyomány nem tipikusan magyar, több országban a lencséhez kötik a gazdagságot. Olaszországban is lencsét esznek január elsején, törökországban a gránátalma, Pakisztánban és Indiában pedig a rizs jelenti a pénzt újévkor.

Rengeteg szilveszteri szokás a pénz és gazdagság céljaként szolgál, ez több országban zöld vagy arany színű ételeket jelent, Norvégiában a halételek hagyományosak ilyenkor, a halpikkelyek jelentik az újévi gazdagságot.

Magyarországon más újévi hagyományos ételünk szintén a pénzhet köthető, a disznóhúsos ételek lényege, hogy a malac kitúrja a pénzt és a szerencsét a földből. Nem csak itthon tartjuk ezt a szokást, hanem Kubában, Spanyolországban, Portugáliában és Ausztriában is hozzá tartozik az újévi rutinhoz. Sokszor kiemelik azt is, hogy a disznó nem mozog hátrafelé, így szimbolizálja az előrejutást.

 

Most pedig mellékelünk egy nagyon finom Street Kitchenes receptet videóval mellékelve, hogyan is készítsd el a lencsefőzeléket sültvirslivel:

Néha igenis érdemes beszélgetni még az olyan alapreceptkről is, mint a lencsefőzelék. Ugyanis ha jól van elkészítve, akkor ez egy zseniális étel, ami ráadásul még szerencsét is hoz.

Természetesen lehetne készíteni egy kókusztejes sáfrányos lencsefőzeléket mentás bárányfasírttal, de tudjátok, hogy mi az ilyen okosságok helyett sokszor inkább a klasszikus ízek hívei vagyunk, így most jöhet is a végtelenül puritán, mégis imádnivaló lencsefőzelék!

Olajat hevítünk egy lábasban, majd erre mehet is a cukor. Ha karamelizálódótt, akkor finomra aprított hagymát vetünk rá, amit pár perc alatt kavargatva megfonnyasztunk, majd lehúzzuk a tűzről rászórjuk a füstölt paprikát. Hozzáadjuk a mustárt, majd a fazék tartalmát alaposan elkeverjük, visszatesszük a tűzre, és jöhet is a lencse.

lencsefozelek virslivel

forrás: Street Kitchen Jancsó Jani

Beledobjuk a babérlevelet, majd az egészet felöntjük kb. 2 liter vízzel. Intenzíven sózzuk és borsozzuk, majd a lencsétől függően 30-40 perc alatt megfőzzük. Ha puha a lencse, mehet bele az ecet. Most pedig behabarjuk: a lisztet kikeverjük a tejföllel és 1 deci vízzel, majd az egészet csomómentesre keverjük. Belezuttyan a fazékba, alaposan elkeverjük, 3-4 perc alatt összefőzzük, és ezzel a főzelék KÉSZ! Bevagdossuk a virslit majd kevés olajon kisütjük egy serpenyőben. A lencsefőzeléket a sült virslivel tálaljuk és meg is vagyunk.

Ez is érdekelhet