Minden tűzijátékot betiltottak szilveszterre

A Magyar Közlönyben megjelentek alapján nem lesz lehetőség legálisan tűzijátékozni szilveszterkor.

Bár többféle hír is felröppent az elmúlt egy hónapban arról, hogy miképpen alakulhat a szilveszter, ahogy közeledünk felé, egyre tisztábbak a szabályozások.

Tűzijáték Debrecen főterén szilveszterkor.
Tűzijáték Debrecen főterén szilveszterkor. Fotó: Máthé András, Fonixinfo.hu

A kormányrendelet alapján az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékok december 28-án 18:00-tól január 1-jén 6:00-ig nem használhatók fel. Máskor ezek az 1-es és 2-es osztályú tűzijátékok szabadon megvásárolhatók és felhasználhatók az év egészében, most azonban ezek is tiltottak az elkövetkező napokban.

A komolyabb, 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékok sem hatósági engedély nélkül, sem a hatóság által kiadott engedély birtokában nem használhatók. A tiltás közterületre vonatkozik.

A rendelet röviden annyit jelent, hogy december 28-án 18:00-tól január 1. 06:00-ig semmilyen tűzijáték nem lehet az utcákon, parkokban, réteken, stb. használni. Elmaradnak emiatt az év végi konténeres árusítások is. A petárdák árusítása és használata korábban is tilos volt.

Azok, akik mégis úgy gondolják, hogy tűzijátékoznának a lakótelepeken, esetleg a saját házuk előtti utcaszakaszon, azon megszegik a pirotechnikai termékek forgalmazására, felhasználására, birtoklására vonatkozó előírásokat és szabálysértési eljárás keretein belül akár 150 ezer forintos büntetést is kaphatnak. 2020. szilveszterén érdemes arra gondolni, hogy sokkal könnyebb lesz beazonosítani, hogy ki és hol gondolta úgy, hogy mégis durrogtatna, emiatt nem érdemes megkockáztatni a bírságot.

A kormányrendelet célja a tűzijáték megtiltásával a gyakran ezzel járó csoportulások kialakulása. Az éjszakai kijárási tilalom szilveszterkor is érvényes lesz, este 8 után hajnali 5 óriáig csak a meghatározott okokból lehet az utcán tartózkodni.

Orbán Viktor bejelentése: a korlátozó intézkedések január 11-ig maradnak

Forrás: Kormany.hu

Ez is érdekelhet