Mintegy 1000 ló,600 versenyző,400 néptáncos és 60 kézműves,iparművész – mindez a Hortobágyi Lovasnapokon

Július 15. és 17. között rendezik meg az 54. Hortobágyi Lovasnapokat. Az esemény legfőbb célja a Hortobágyra jellemző pásztorkultúra múltjának és jelenének, továbbá a Mátai Ménes lótenyésztő munkájának és fogatgyűjteményének megismertetése.

A szervezők 10 okot is felsoroltak amiért érdemes kilátogatni a hétvégén a Hortobágyi Lovasnapokra.

 

  1. Országos és nemzetközi díjugrató verseny

A fenséges állatok és lovasaik díjugrató akadálypályákon mérettetik meg magukat, mialatt a közönség arcán egyszerre köszön vissza a szurkolás és a lenyűgözöttség élménye.

  1. Csikós bajnokság

Ez alkalommal is többféle lovas-bemutatót láthatunk, megannyi látványos elemmel melyben csodájára járhatunk annak, hogyan tud egymásban bízni, együtt gondolkodni és mozogni csikós és lova.

  1. Hortobágyi Vágta

A Hortobágyi Lovasnapok második napján, szombaton startol a Hortobágyi Vágta nevet viselő, regionális selejtező futam, melynek nyertesei az őszi nagy Nemzeti Vágtán mérhetik össze tudásukat. Óriási küzdelmek és hihetetlenül izgalmas verseny elevenedik meg a szemünk előtt. Alig várjuk, hogy kezdődjön!

  1. Fogathajtó show versenyek

A Hortobágyi Fogathajtás méltán híres világszerte. A Lovasnapokra érkező fogathajtók izgalmas váltó és szimultán bemutató versenyeken feszülnek egymásnak.

  1. Méneshajtás élőzenére

A Mátai Ménes közel 270 lovával Magyarország egyik jelentős lótenyésztő központja. De miként hajtják a ménest zenére? Az anyakanca ménes és az idei csikók látványa a naplementében megfizethetetlen.

  1. Táncház50: 400 néptáncos

Az idén 50 éves táncház mozgalom tiszteletére nagyszabású szabadtéri táncházzal készülnek a szervezők a hortobágyi Lovas Arénában! A programhoz csatlakozva, a BÜRKÖS zenekar muzsikájára indul Kárpát-medencei táncház, mellyel a közönséget is táncra perdítik.

  1. Gyereklovasfalu

Gyerekfoglalkozások 5000 m2-en gólyalábasokkal, bábelőadásokkal, mesemondással, színházi előadásokkal, gyermektáncházzal – és az elmaradhatatlan vattacukor felhőkkel.

  1. Pásztorgasztronómia

A három nap alatt 3-400 kg (3 mázsa!) szürkemarha- és racka húsból készülnek az ínycsiklandozó pásztorételek a pörkölttől a gulyásig. Ki nem hagynánk!

  1. Kézműves vásár

60 kézműves hozza el portékáit az ország számos pontjáról. Megtalálható közöttük a világhírű Mihalkó Kalaposház, továbbá megannyi csodálatos fazekas munkák, fából készült termékek, bőrmívek, bicskák és kézműves ékszerek.

  1. Muzsikás Együttes

A Hortobágyi Lovasnapok legnagyobb zenei fellépője a Muzsikás Együttes, mely a legismertebb népzenei formáció idehaza és külföldön egyaránt, továbbá már 40 éve Magyarország népzenei nagykövete. Az ikonikus zenekar húzza majd a táncházmozgalom slágereit, melyre kicsik és nagyok, idősek és fiatalok éjszakába nyúlóan rophatják a táncot. A koncert vendége Petrás Mária, moldvai születésű Prima Primissima-díjas keramikus-iparművész, énekes.

További információk és jegyek a Hortobágyi Lovasnapok weboldalán elérhetőek el!

Fotók: Főnix Rendezvényszervező 

Ez is érdekelhet