Mit ünneplünk március 8-án? – A nőnap története

Március 8. – a nők iránt tanúsított megbecsülés és tisztelet világnapja. Ezen a napon a világ minden táján férfiak milliói ajándékozzák meg édesanyjukat, párjukat, ismerőseiket virággal, különböző kozmetikumokkal és édességekkel.

A világnap célja eredetileg a nők egyenjogúságának és szabad munkavállalásuknak elérése volt, ezen kívül pedig világszerte lépnek fel civil szervezetek a nők ellen tanúsított erőszak különböző fajtáival szemben.

A nőnap története egészen 1866-ra eredeztethető vissza. Ebben az évben fogadták el a határozatot, mely a nők hivatásszerű munkavégzésének engedélyét tartalmazta. Ez volt az első jelentős fellépés az ellen az előítélet ellen, hogy a nők helye minden esetben otthon van, és nem hivatottak többre annál, hogy gyereket neveljenek és fenntartsák a háztartást.

Az első nőnapot az Egyesült Államokban tartották meg, egy évre rá pedig megszületett a határozat, miszerint évente nemzetközileg is megrendezik ezt az ünnepet, ekkor azonban még nem volt meghatározva erre a pontos dátum.

1917-ben Oroszországban, március 8-án nők tömegei tüntettek a kenyérért és a békéért, ez alapján jelölték ki a ma is ünnepelt időpontra a nőnapot.

Hazánkban 1913-től szentelik a férfiak ezt a napot a nőknek, a Rákosi korszakban pedig kötelezővé is tették az ünnepet.

Több országban hagyománnyá vált, hogy sárga mimózát vagy tulipánt ajándékoznak a nőknek, mivel a mimóza az érzékenység jelképe, a sárga tulipán pedig egyesek szerint a napként ragyogó mosolyt, vagy éppen a reménytelen szerelmet is jelképezheti.

Habár minden országban az ünnep célja, hogy a nők megbecsülésére és egyenrangú félként való kezelésére hívják fel a figyelmet, vannak olyan helyek, ahol a Magyarországon megszokottól eltérően teszik ezt meg. Ilyen például Portugália is, ahol a nők saját magukat úgy ünneplik meg, hogy barátnőikkel, női családtagjaikkal mennek el vacsorázni, szórakozni és bulizni.

Lányok! Mit szóltok ehhez az ötlethez? Idén ti is buliztok egyet ezen a napon a barátnőitekkel? ?

Ez is érdekelhet