Egyedülálló absztrakt kiállítás a MODEM-ben

A MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban 2021. október 3-án egy olyan új kiállítás nyílik, ami nemzetközi szinten egy rendkívülinek nevezhető.

MODEM Párizsi Absztraktok

A kicsit hosszú és kacifántos “Párizsi absztraktok. Abstraction-Création. Kandinszkij, Hélion, Calder, Moholy-Nagy …” névvel nyílik meg 1500 m²-n a kiáállítás. A legnagyobb hivatalos nonfiguratív csoportosulás, a Abstraction-Création áll a központban. Több mint 100 mű érkezett aa párizsi Centre Georges Pompidou, a párizsi Galerie Le Minotaure, a bécsi mumok, a bécsi Belvedere vagy a Nantes-i Musée d’arts de Nantes múzeumokból és több más helyről.

Világhírű alkotók képei és szobrai tekinthetők meg, a közönség láthatja Vaszilij Kandinszkij, Jean Hélion, Alexander Calder, Auguste Herbin, František Kupka, vagy Jean Arp alkotásait a nemzetközi színtérről. Ezenkívül világszerte ismert magyarok, Moholy-Nagy László, Alfred Reth vagy Étienne Beöth, Tihanyi Lajos és Martyn Ferenc művei is helyet kapnak. 

Dr. Mészáros Flóra művészettörténés a kiállítás kurátora és egy 15 éves kutatásra építve áll össze a nagyszabású tárlat, amelyet a MODEM 3 évig szervezett. Több mint 50 éve már, hogy a New York-i MoMA-ban, illetve a párizsi Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris-ban Abstraction-Création-kiállítást tartottak. Így a MODEM tárlatához hasonlót nem lehetett látni a világon az elmúlt fél évszázadban.

MODEM Párizsi Absztraktok

Dr. Mészáros Dóra a témában doktorált a párizsi Sorbonne-on, illetve közel 15 éves kutatási munkájának eredménye a MODEM-mel közös szervezésű kiállítás.

Az Abstraction-Création az 1930-as években 20 országból közel 100 főt tudott tagjai között a világ legjelentősebb absztrakt képviselőiből.

Extra szenzációként jelzi a szervező, hogy a MODEM több nemzetközi neves intézmény (Musée d’art moderne et contemporain de Saint-Étienne; Centre Georges Pompidou) művének restaurálását, keretezését is magára vállalta. 

Debrecenben a MODEM-ban 2021. október 3-tól 2022. január 30-ig lehet megtekinteni Dr. Mészáros Flóra kurátor munkáját, a “Párizsi absztraktok. Abstraction-Création. Kandinszkij, Hélion, Calder, Moholy-Nagy …” kiállítást minden nap keddtől vasárnapig 10:00-18:00 között.

A tárlatról további információk a MODEM weboldalán, itt.

Látványosan halad Csokonai Fórum belső átalakítása

Ez is érdekelhet