Mozdulj, Debrecen! programhelyszín a Kazinczy-iskolában is

A Mozdulj, Debrecen! mozgalom mozgásos programjai újabb helyszínre találtak a Debreceni Kazinczy Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában.

Széles Diána elmondta, hogy néhány héttel ezelőtt nyitották meg a Mozdulj, Debrecen! mozgalom tócóskerti központját a Vörösmarty-iskolában, ahol már az első foglalkozásokon látszott, hogy az érdeklődők létszáma igen hamar meg fogja haladni a tornaterem befogadóképességét.

A Debreceni Tankerületi Központ segítségével, valamint a Kazinczy Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola jóvoltából mostanra sikerült újabb tócóskerti helyszínt találni. Az alpolgármester szavai szerint korábban ezt a lehetőséget azért nem tudták megteremteni a Tócóskertben, mert ebben a városrészben nincs önkormányzati tulajdonú közösségi tér, közösségi ház, s a Mozdulj, Debrecen! mozgalom programjainak szervezésekor első körben – a beltéri helyszínek tekintetében – ezekre koncentráltak. A Debreceni Tankerületi Központ segítsége révén azonban – az iskolaprogramon túl – most már egyre inkább iskolák is helyet adnak a Mozdulj, Debrecen! programjainak.


A Kazinczy-iskolában tartandó foglalkozások kiegészítik a Vörösmarty-iskolában már zajlókat, így aki úgy gondolja, akár mindkét helyszínre is járhat.

Széles Diána most is hangsúlyozta, hogy a programok úgy lehetnek ingyenesek a debreceniek számára, hogy a felmerülő költségeket – például a szakképzett oktatók foglalkoztatását – a város önkormányzata finanszírozza. A Mozdulj, Debrecen! nagyon változatos mozgásformákat kínál: az utóbbi hetek, napok újdonságai a programkínálatban a férfi jóga és a szülő-gyerek jóga, valamint a nordic walking-gal is meg lehet ismerkedni.

Orosz Ibolya Aurélia önkormányzati képviselő arról tett említést, hogy mióta a Mozdulj, Debrecen! mozgalom létrejött, a tócóskertiek, a postakertiek, a széchenyikertiek közül is sokan kérdezgették, hogy ezen a lakóterületen mikor lesz lehetőségük bekapcsolódni a programokba. Az igény tehát megvolt erre a szolgáltatásra, s köszönet illeti mindazokat, akik a lehetőségeket megteremtették. A képviselő külön kiemelte, hogy a Kazinczy-iskolában is lesz lehetőségük bekapcsolódni a programokba a férfiaknak: számukra is lesz erősítő edzés.

Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) igazgatója legelőször is azt említette, hogy a Kazinczy-iskola immár a mozgalom 11. beltéri programhelyszíne, majd részletezte az itteni pontos menetrendet, ami gyakorlatilag a Vörösmarty-iskolában zajló programok megduplázása. A foglalkozások március 12-én indulnak.

Keddenként 18.30 és 19.30 óra között jógafoglalkozások lesznek a tornateremben. Ugyanebben az időpontban – tehát 18.30 és 19.30 óra között – szintén a tornateremben lesz a férfiaknak szóló erősítő edzés. A két csoport nem fogja egymást zavarni, mivel a tornaterem több részre tagolható. Csütörtökönként 18.00 és 19.00 óra között gerinctorna lesz. Április 5-től pedig péntekenként is lesz program: 18.00 és 19.00 óra között alakformáló aerobik.

– Napi egy óra séta az életünket menti, napi egy óra séta vagy mozgás a túlélésünket biztosítja – hangsúlyozta Papp Csaba. Már ennyivel is sokat tehetünk az egészségünkért!

Nádházi László, a Debreceni Karácsony Sándor Általános Iskola intézményvezetője örül annak, hogy immár a felnőtteknek szóló programoknak is helyet tudnak biztosítani. Külön öröm, hogy a szervezők a férfiakra is gondoltak, így ő maga is élni fog ezzel a mozgási lehetőséggel.

Ez is érdekelhet