Debrecenben Hallottam

Munkahely megőrző, új húsüzemet adtak át

A hagyományos debreceni élelmiszeripar újraélesztésének nagyszabású lehetőségét teremtette meg a Hajdúhús 2000 Kft. tulajdonosa, Papp István. A családi vállalkozásként korábban alakult cég, a debreceni Diószegi úton napjainkra, közel kétszáz dolgozót foglalkoztat a legkorszerűbb húsüzemi feldolgozó technológia-, és munkakörülmény mellett. Az európai színvonalú húsüzem nem csupán a dolgozóit tudta megtartani a világjárvány, s a jelenlegi nehéz gazdasági körülmények között, de képessé vált a keleti piac export termelésre is.

forrás: Szíjjártó Péter közösségi oldala

 

A közelmúltban átadott közel 6000 négyzetméteres üzemcsarnokot és hűtőházat a Hajdúhús 2000 Kft. annak a pályázati programnak a keretében tudta megvalósítani, amit a koronavírus világjárvány idején, a hátrányosan érintett közép-, és nagyvállalatok támogatásával ösztönözte Magyarország Kormánya. A meghirdetett program legfontosabb alapja az volt, hogy az üzemeket működtető tulajdonosok vállalják a foglalkoztatott dolgozóik munkahelyének megtartását. Megsegítve ezzel a családokat a kritikus időszakban, a világjárvány idején, amikor sokan munka nélkül maradtak.

A cégek munkatársainak tovább foglalkoztatása mellett fontos volt az is, hogy az üzemek vezetői új beruházások megvalósítására is vállalkozzanak. Ezeknek az elvárásoknak eleget tett a debreceni húsüzem tulajdonosa, s a bővítéssel korszerű csontozó-, daraboló-, és csomagoló berendezések is helyet kaptak az európai színvonalú debreceni vállalatnál. Ehhez megfelelő minőségű hűtőrendszernek is rendelkezésre kell állnia, amit ugyancsak a korábban kiírt projektben vállaltak és teljesítettek a 2,6 milliárdos beruházással. A kormányzati, egymilliárd forintos támogatásnak köszönhetően mintegy kétszáz főnek nyújt tovább foglalkoztatást, korszerű munkalehetőséget a Hajdúhús üzem Debrecenben.

A munkaerő megtatása mellett, a fejlesztésnek köszönhetően megduplázódott a húsüzem termelésének kapacitása is. Ennek eredményeként, a keleti piacok felé, export termelésre is képessé vált a minden tekintetben megújult, és bővült élelmiszeripari vállalt.

forrás: Szíjjártó Péter közösségi oldala

 

Papp László, Debrecen polgármestere, az új üzemavatón kiemelte: a jelenlegi húsgyártás a cívisvárosban, újra eléri a 25 évvel ezelőtti fénykorát, a tradicionális, húsipari ágazat területén is. Hangsúlyozta annak szerepét, hogy a debreceni élelmiszeripar látványos fejlődése, a családi vállalkozások növekedése s azok jelentős sikerei megmutatják, nem csupán a multinacionális cégek érvényesülhetnek a városban, hanem a helyi vállalkozások is. Így, ha mind több cég alakul és fejleszti jelenlegi üzemét, annál több debreceni embert képes foglalkoztatni a jövőben.

Így a közép-, és nagy vállalatok is versenyképesek lehetnek a 21. században, melyek köre tovább bővülhet, újra életre keltve a tradicionális iparágakat. Nem mellékes az sem, hogy a debreceni húsüzem a hazai, jó minőségű termékeit belföldön épp úgy sikerrel értékesítheti a jövőben is, mint ahogyan az export termelést is célul tűzte ki.

forrás: Szíjjártó Péter közösségi oldala

 

Ez azt is jelenti, elérkezett az az idő, amikor a bővített kapacitással működő, korszerű cégek többet képesek termelni, mint amennyi elfogyasztásra kerül. Ez az önellátás alapját szolgálja. Az élelmiszerellátás területén mindinkább arra kell törekednünk, hogy az önellátás hazánkban, így Debrecenben is egyre bővüljön. Erre kimagasló példával szolgált a Hajdúshús 2000 Kft. minőségi, és nagyszabású beruházás, amit már Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozott a debreceni húsüzem átadóján. Elmondta azt is, Magyarország egyik legfontosabb célja, hogy elkerülje az európai gazdaságot fenyegető recessziót. Az eddigi eredmények tükrében mindenképpen jelentős siker: 2021-ben 134 ezer magyar család megélhetését teremtette meg az élelmiszeripar fejlesztése.

Ez is érdekelhet