Múzeumok Éjszakája: a 150 éves tóratekercs is bemutatkozik Debrecenben

A Szent Iván-éji hagyományokhoz kapcsolódóan újra varázslatos estét hoz el az országos programsorozat, a Múzeumok Éjszakája Debrecenbe is, hiszen június 25-én a múzeumok és a közgyűjtemények tartalmas programokat kínálnak a minőségi szórakozásra vágyó közönségnek.

A Déri Múzeum tagintézményei, a Debreceni Irodalom Háza és a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum is minden évben csatlakozik e jeles naphoz, de a Református Nagytemplom, a MODEM és a Pásti utcai Ortodox Zsinagóga is izgalmas bemutatókkal készül.

A programsorozat beharangozó sajtótájékoztatóján Puskás István alpolgármester hangsúlyozta: már pénteken is lesznek felvezető programok, mint például 15 órától a Pásti utcai Zsinagógában egy Debrecen örökségeivel foglalkozó tárlatvezetés, vagy a MODEM új kiállítása az Antal-Lusztig-gyűjteményből 17 órától.

Évek óta részt vesz a rendezvényen a Debreceni Zsidó Hitközösség is. Horovitz Tamás, a közösség elnöke is jelen volt az eseményen.

Nem csak egy zsinagógát mutatunk be, hanem egy igazi ortodox zsidónegyedet, ahol megmutatjuk az imatermeket, a zsinagógát és, hogy milyen is volt régen egy rituális fürdő. Szombat este egy igazi meglepetéssel is szolgálni fogunk a látogatók számára, hiszen egy 150 éves tórát fogunk megmutatni – mondta.

Vizi Katalin, a MODEM ügyvezetője is beszámolt arról, hogy mi mindennel várják a látogatókat. Többek között kiemelte, hogy a Múzeumok Éjszakáján fog megnyílni a Polarizmus című kiállítás, amely a rendszerváltás gondolatiságát zenei formába öntve igyekszik majd bemutatni. Hozzátette: ez azon túl, hogy kiállítás – hiszen képzőművészek bevonásával történik – táncos performanszokat is meg lehet majd tekinteni, illetve egy egészen különleges, elvarázsolt enteriőrbe lép majd be a látogató.

Összesen 21 programmal készülünk a kiállítások mellett – emelte ki az ügyvezető.

A Déri Múzeum ezúttal négy különböző helyszínen is jelen lesz. A Déri téren egy kulturális fesztivált fognak megrendezni, a Kossuth utca 1. szám alatt pedig egy Tisza István kiállítás, illetve a Bocskai Lövészdandár kiállítása lesz látható. Emellett a Déri Múzeum belső terei és a Debreceni Irodalom Háza és Medgyessy Ferenc emlékkiállítás is megnyílnak. Itt lesz többek között Czutor Zoltánnal a Belmondo zenekar, Balázs Ádám keramikus tárlatvezetése és a Slam Poetry is. Angi János, a Déri Múzeum igazgatója elmondta: régészek, történészek, művészet- és irodalomtörténészek fognak szakmai előadásokat tartani.

A Debreceni Nagytemplom szombaton 17 órakor nyitja meg kapuit. Többek között az érdeklődők megtekinthetik majd a Vizsolyi Biblia eredeti példányát, a bibliai makett kiállítást, láthatnak egy kisfilmet a templom történetéről. Megnyitják a Nagytemplom két tornya közzé épített panorámajárdát is, ahonnan különleges látvány terül elénk az éjszakai Debrecenről.

A Szabó Magda Emlékháznál pillanatképekkel találkozhatnak Szabó Magda családi albumából, illetve egy zenés irodalmi est is várja az oda látogatókat.

Bővebb információkat a programokról, illetve a belépési díjakról itt olvashatnak.

Ez is érdekelhet