Nagyban meghatározzák az ingatlanok adás-vételét a rezsiár változások

Az ingatlan piacra is nagy hatással lehet a rezsiárak növekedése, a korszerű szigetelési, illetve fűtési rendszerű ingatlanok árai emelkedhetnek, míg az elavult, rossz energetikai megoldások esetében a magasabb rezsiár miatt csökkenhet az ár.

Az egyik ingatlan adás-vételi portálra szeptemberben 37 ezer eladó lakás- és házhirdetés került fel – ez az egy évvel korábbi adatokhoz képest nem mutat változást, augusztushoz képest pedig 4%-os a növekedés. Viszont ha az idei évet nézzük, az első 9 hónap alapján 2015 óta nem hirdettek meg olyan sok ingatlant eladásra, mint 2022-ben. Ennek az lehet az egyik oka, hogy sokan még most próbálnak túladni olyan ingatlanon, amely energiafogyasztása magasabb, vagy az alapterülete nagyobb. 

Rendkívül keresettek a kisebb méretű, panelprogramos lakások az alacsony rezsiköltségek miatt.

Jelenleg még ez nem vehető tendenciának, de a szakértők azzal számolnak, hogy télre egy hullám alakulhat ki, amelyben a hőszigetelés nélküli, vagy a nagyobb, drágábban fenntartható házakat kezdik el eladni a tulajdonosok. 

Az ingatlanpiac másik oldalán a keresletcsökkenés is megjelenhet, amely miatt lassulhat a drágulás – ez elsősorban a felújításra szoruló családi házakat érintheti majd. Egyelőre az is kérdéses, hogy az eladott házakból a korábbi lakók lakást vásárolnak-e, vagy más módon oldják meg a lakhatásaikat.

Hazai szempontból a gyenge forint sem egy jó a lakáspiacon, hiszen a külföldi befektetők számára emiatt nem hogy drágább, akár még olcsóbb is lehet egy-egy ingatlan az utóbbi időben, amely nehezíti a hazai vásárlók dolgát.

    Ez is érdekelhet