Négynapos munkahetet vezet be a Magyar Telekom

A Magyar Telekom a nagyobb hazai cégek közül először próbálja meg bevezetni a négynapos munkahetet.

A kezdeményezés egyelőre csak tesztként, négy hónapig zajlik. A hazai nagyvállalati szektorból először a Telekom próbálja ki ezt júliustól októberig, a támogató és ügyfélkapcsolatban dolgozó kollégákkal.

A négynapos munkahét lényege, hogy a hétfőtől pénteki tartó 8 órás munkanapok helyett hétfőtől csütörtökig (vagy más, négy napos elosztásban) 10 órás műszakokban dolgozzák le a heti negyven órát a dolgozók. Így bár naponta 2 órával többet dolgoznak, cserébe kettő helyett három szabadnapjuk van a héten. Számos országban, több cég kísérletezik már több-kevesebb sikerrel a bevezetéssel.

A Magyar Telekom esetén is elsősorban információt és tapasztalatot gyűjtenek az eredményekről ebben a négy hónapban. Azt várják, hogy javul a dolgozók munka-magánélet egyensúlya, amely egyben a munkára is jótékony hatással lesz.

A négy hónapos tesztidőszak alatt a dolgozók változatlan fizetést kapnak. Hogy hosszabb távon, akár nagyobb létszámban is bevezetik-e, az tesztidőszak eredményeitől is függ. Te hogyan reagálnál egy ilyen kezdeményezésre? Kipróbálnád a négynapos munkahetet? Vagy inkább maradnál a hagyományos műszakoknál? Írd meg ide kommentben!

    Ez is érdekelhet