Nem lesznek tűzijátékok 2020. szilveszterén

A szilveszteri tűzijátékok ezúttal sokkal kevesebb gondot okoznak majd a járványvédelmi intézkedések miatt.

Főleg az állattartóknak ellenzik minden évben a szilveszteri durrogtatásokat, azonban idén jelentősen kevesebb lehetőség lesz a pirotechnikai eszközök beszerzésére, felhasználására.

Tűzijáték Debrecen főterén szilveszterkor.
Tűzijáték Debrecen főterén szilveszterkor. Fotó: Máthé András, Fonixinfo.hu

Mint a korábbi miniszterelnöki információból kiderült, 2020. szilveszterén is életben lesz a kijárási tilalom, azaz december 31. este 8-tól január 1. hajnali 5 óráig csak az tartózkodhat az utcán, közterületen, aki munkát végez, munkából tart haza, vagy munkába megy, illetve néhány speciális eset ad még erre lehetőséget.

Ezzel az utcabálok, a különböző szilveszteri partik elmaradnak. Az utcai tűzijátékokra sem lesz lehetőség ez idő alatt. A korábbi években december 31-én este 6-tól, másnap hajnali 6 óráig volt lehetőség tűzijátékokat használni, idén viszont ezen időszak nagy részét a kijárási tilalom vágja ketté.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón egy újságírói kérdésre elmondta, hogy 2020. decemberében nem lesz lehetőség tűzijátékok értékesítésére úgy, ahogyan az elmúlt években. Az I-es és II-es kategóriába tartozó pirotechnikai termékeket egész évben meg lehet vásárolni, azonban szilveszterkor elsősorban a III-as kategória termékei amelyek hódítanak. Hivatalosan ilyen pirotechnikai eszközök jelenleg nem is lehetnek a lakosságnál, így idén szilveszterkor ha valaki tűzijátékot lő fel, az valószínűleg nem jár túl jól, ha a hatóságok is megtudják azt.

A pirotechnikai iparág számára ez jelentős károkat okoz, hiszen ez a terület egy 2 milliárd forintos piac éves szinten, viszont a forgalom 70%-a a szilveszteri vásárolások során realizálódik, ez viszont elmarad 2020-ban.

Sokan viszont örülhetnek a “tűzszünetnek”, hiszen szilveszterkor nagyon sok házikedvenc szökik el, mert megijed a tűzijátékok robbanásától, fényeitől. Ezzel valószínűleg 2021. sokkal kevesebb elkóborolt, eltűnt házikedvenccel indulhat el.

Neked mi a véleményed arról, hogy elmarad idén a tűzijátékozás lehetősége? Írd meg hozzászólásban itt!

Orbán Viktor bejelentése: a korlátozó intézkedések január 11-ig maradnak

Ez is érdekelhet