Német Általános Iskola nyitja kapuit szeptemberben, a Vénkertben

A korábbi Vénkerti Általános Iskola alsó tagozatos épületrészének felújításával a Magyarországi Németek Általános Művelődési bajai Központjának tagintézményeként valósul meg „A találkozások iskolája”, a Debreceni Német Általános Iskola.

2019 szeptemberében már nyílt angol nyelvű képzést nyújtó Nemzetközi Iskola Debrecenben, azonban a városban egyre növekvő számú német cégek miatt volt szükség egy Német Általános Iskolára is. Olyan vállalatok dolgozóinak gyermekei tanulhatnak majd itt a magyar diákok mellett, mint pl. a BMW, a Krones, a Deutsche Telekom IT Solutions, a Deufol, vagy éppen a Schaeffler. Az oktatás alapvetően német nyelven zajlik majd, de a magyar tanulók számára biztosítva lesznek a lehetőségek ahhoz is, hogy anyanyelvükön tanulhassanak irodalmat és nyelvtant, illetve a német diákok számára a magyar idegen nyelvként lesz elérhető.

Az iskola városközpontban való elhelyezkedése azért is volt fontos, mivel a fejlesztők szükségesnek érezték, hogy a már meglévő kéttannyelvű Dózsa György Általános Iskola közelében helyezkedjen el az intézmény.

A felújítás költségeit állami forrásból fedezik, mely bruttó 1,3 milliárd forint. A fejlesztések célja, hogy az intézményben a német és magyar gyerekek közösen vehessenek részt színvonalas oktatásban. Az iskolában a diákok a Külföldi Oktatásért Felelős Szövetségi és Tartományi Bizottság által engedélyezett német tanrend szerint folytathatják majd tanulmányukat 2022 szeptemberétől, az osztályok elvégzésével pedig német és magyar bizonyítványt is szerezhetnek, mindezt tandíjtól mentesen. A német tanrendnek köszönhetően arra is lehetőség nyílik majd, hogy azok a diákok, akik Németországban kezdték meg tanulmányaikat, hazánkban zökkenőmentesen léphessenek vissza az oktatásba.

Habár a Debreceni Német Általános Iskolában alsós gyermekek iskoláztatása zajlik majd a jövőben, szeptember elsejétől csak két osztály kezdi majd tanulmányait: egy 20 fős magyar-német 1. osztály, és egy 2-4. osztályos korú gyerekekből álló német csoport. Az iskola nem a Debreceni Tankerületi Központ fennhatósága alatt fog működni, hanem a MNÁMK Intézményfenntartó és Működtető Közalapítványa alatt. Ennélfogva német iskolavezetővel fog rendelkezni az intézmény, a tanév megkezdésekor pedig szintén Németországból érkezik majd a tagintézmény-vezető.

Arról, hogy hogyan zajlik a német iskolában a tanítás 2022. március 1-jén videókonferencia keretein belül tájékozódhatnak majd a szülők, melyről a központ honlapján tesznek közé további információkat. A jelentkezési időszak március közepéig tart, az első beiratkozások pedig április 14-15-én lesznek megtartva.

fotók forrása: dehir.hu és a Vénkerti Általános Iskola Facebook oldala

Írta: Mátyás Lili

Ez is érdekelhet