Népes és rendkívül színvonalas lesz az idei Bocskai István Nemzetközi Ökölvívó Emlékverseny mezőnye

67. alkalommal ad otthont Debrecen a Bocskai István Nemzetközi Ökölvívó Emlékversenynek 2023. február 7-11. között. Idén 26 országból mintegy 350 indulóra lehet számítani.

Az esemény kapcsán  február 3-án Debrecenben rendezett sajtótájékoztatón Barcsa Lajos alpolgármester hangsúlyozta, hogy 1957 óta folyamatosan megrendezik Debrecenben a viadalt, ami európai és világviszonylatban is kiemelkedő eredmény.

A rezsiválság ellenére idén is meg tudjuk rendezni a viadalt, köszönhetően a Magyar Ökölvívó Szakszövetséggel meglévő együttműködésünknek. Az önkormányzat a korábbi évekhez hasonlóan rendelkezésre bocsátja az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokot, ugyanakkor köszönet a MÖSZ-nek azért, hogy ebben az évben a létesítmény fűtésének költségeinek viselésében is szerepet vállal. A város biztosítja még közel 160 fő szállását és ellátását, ezen felül a győzteseknek járó hollóházi porcelánserlegek elkészítését, illetve ferihegyi transzferét

– mondta az alpolgármester.

Barcsa Lajos hozzátette: a jegyárakon a gazdasági helyzet ellenére sem emeltek tavalyhoz képest. Az ötnapos bérlet 4000 forintba kerül, napijegyet 1000 forintért lehet váltani, 14 év fölötti diákok pedig naponta 500 forintért tekinthetik meg a mérkőzéseket. 14 év alatt és 65 év fölött idén is ingyenes a belépés.

Kurtucz Csaba, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke bejelentette, hogy 226 férfi- és 125 női versenyző részvétele várható a tornán, és majdnem minden súlycsoportban lesz világbajnoki érmes induló.

A Bocskai emlékverseny – csakúgy, mint az én versenyzői pályafutásom során – most is kiváló felkészülési lehetőség a sportolóknak a világ- és Európa-bajnokságra. Idén összesen 26 ország ökölvívói érkeznek Debrecenbe, olyan boksz-nagyhatalmak is, mint Kazahsztán és Üzbegisztán, de például Ausztrália, vagy éppen Thaiföld is képviselteti magát

– emelte ki Kurtucz Csaba.

Tóth Zsuzsanna, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség főtitkára, a nemzetközi- és európai szövetségek elnökségi tagjaként azt hangsúlyozta, hogy a Bocskai emlékverseny az egyik legrangosabb, A-kategóriás megmérettetés a kontinensen.

A színvonal nagyon magas lesz, a verseny rangját pedig jól érzékelteti, hogy az európai szövetség is komoly delegátussal képviselteti magát jövő héten

– fogalmazott Tóth Zsuzsanna.

Bertók Róbert, az ökölvívó válogatott szövetségi kapitánya szerint a csapat a felkészülési időszak ezen fázisához képest jó állapotban van, a válogatott tatai edzőtáborból érkezik majd a viadalra. Hozzátette: nehéz a magyar bokszolók helyzete, mert a 2024-es olimpián a férfiaknál az eddigi tíz helyett már csak hét súlycsoport küzdelmeit rendezik meg, így minden eddiginél nehezebb kvalifikációs sorozat vár rájuk.

Ennek első állomása a júniusi Európai Játékok lesz, így – bár furcsán hangzik – a májusban esedékes világbajnokság is a kontinenstornára való felkészülés jegyében telik. Az idei Bocskait is így tervezzük, és arra számítunk, hogy már itt is nehéz dolga lesz a magyaroknak. Azt várom, hogy mindenki bokszolja ki magából, azt, ami benne van

–vetítette előre Bertók Róbert.

A magyarok esélyeiről úgy fogalmazott, hogy a nőknél Hámori Lucától és Nagy Tímeától érmet vár, a férfiaknál Bernáth Attila címvédőként hasonló célokat tűzhet ki maga elé, de érdemes lesz odafigyelni Veres Rolandra, Kovács Richárdra, és a mindössze 18 éves Buza Rafaelre is.

Szabó Sándor, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnökségi tagja, a DVSC Ökölvívó Klub elnöke szintén kiemelte a Debrecent is képviselő Bernáth Attilát, akinek várhatóan nehezebb dolga lesz az 51 kilogrammosok mezőnyében, mint tavalyi győzelmekor, az 54 kilós Bernáth Lászlótól pedig még nagyobb bravúr lenne az éremszerzés. A DVSC harmadik képviselője Bernáth Imre lehet 48 kilogrammban, de egy sérülés miatt az ő szereplése még nem biztos – zárta gondolatait Szabó Sándor.

A 67. Bocskai István Nemzetközi Ökölvívó Emlékverseny első selejtezőit 2023. február 7-én (kedden) 13.00 órától rendezik, a megnyitó aznap 14.30-kor lesz. Február 8-án és 9-én (szerdán és csütörtökön) szintén 13 órakor kezdődik a program, míg február 10-én (pénteken) 14.00 órától férfi elődöntőket, majd az esti programban női döntőket láthat a publikum. A 13 férfi döntőt február 11-én (szombaton) 14.00 órától rendezik meg.

Fotók: Miskolczi János

Ez is érdekelhet