NEVEZD EL TE az első kardszarvú antilopot a Debreceni Állatkertben!

Nem sokkal azután, hogy beszámolt Katja és Kirsten, a két kardszarvú antilop érkezéséről, a Debreceni Állatkert újabb hatalmas örömhírrel szolgálhat e vadon kihalt és az országban csak náluk látható faj háza tájáról.

Az új jövevények ugyanis nem csak ketten érkeztek: Katja hasában már nagyjából hét és fél hónapja egészséges utód fejlődött, aki március 15-én jött a világra. A kifogástalan étvágyú kis bikaborjú szépen cseperedik, és jó időben már a kifutóval is szívesen ismerkedik anyja oldalán, így a szerencsés látogatók már most találkozhatnak vele az Afrika-panoráma soron. Nevének kiválasztásába az intézmény szeretné bevonni a nagyközönséget is, így hozzászólások formájában várja a javaslatokat a közösségi oldalán.

Az egykor Észak-Afrika egészén elterjedt kardszarvú antilop (Oryx dammah) nevét a szablyaszerűen görbülő, hegyes, átlagosan egy méter hosszú szarváról kapta. Testfelépítése és táplálkozása remekül alkalmazkodott a sivatagos és félsivatagos élőhelyekhez és az esetleges vízhiányhoz; 46 °C-os testhőmérséklet mellett sem kezd verejtékezni, így akár hónapokig is megél ivóvíz nélkül, pusztán az elfogyasztott fűfélék nedvességtartalmát hasznosítva. A természetben domináns bikák vezette, maximum 40 fős csordákat alkot, amelyek akár több száz kilométert is vándorolnak megfelelő legelőhely után kutatva. A természetes élőhelyéről való eltűnésének oka a legeltetés miatti élőhelyvesztés és táplálékhiány, illetve a túlzott vadászat; az IUCN Vörös Listája szerinti vadon kihalt besorolás mellett szerepel a washingtoni egyezmény (CITES) nemzetközi kereskedelemmel szemben védettséget nyújtó I. mellékletében is.

Ez is érdekelhet