Nógrádi György az ukrán-orosz konfliktusról – Világpolitika 2022

A tegnapi előadás során Nógrádi György úgy nyilatkozott, hogy mindenki egy maximum négy napos háborút várt Oroszország részéről, ám nem ez következett be. Ennek néhány oka a biztonságpolitikai szakértő szerint a következőek:

  • nem vállalták a nagyvárosok ostromát, mert rengeteg emberáldozattal járt volna, és óriási anyagi károkat is okozott volna
  • tegnap előtti adatok szerint, eddig már kétmillió ember menekült el Ukrajnából 
  • Ukrajna függetlensége óta tizenhárom millió ember költözött el az országból főként három másikba: több, mint hárommillió Oroszországba, Olaszországba, illetve Lengyelországba

 

 

Valamennyi szomszédos ország aktívan kiveszi a részét a menekültek befogadásában, így köztük hazánk is. Úgy véli, hogy Magyarország kellő prioritásként kezeli ennek a helyzetnek a kontroll alatt tartását, mely munkából Debrecen városa is kiveszi a részét. Azt viszont kiemelte, hogy ezeket az embereket nem tudjuk leellenőrizni, amely nagyon komoly biztonságpolitikai kockázatot jelenthet országunkra nézve. 

A magyar kormány álláspontját, miszerint nem avatkozunk be a háborúba, Európa nagy része támogatja. Horvátországban belpolitikai botrány kerekedett abból, miszerint nem küldenek katonákat Ukrajnába, hiszen ezzel az amerikai érdekeket szolgálnák. 

Három sikertelen béketárgyalás után, most Törökországban találkozott az orosz és ukrán külügyminiszter. A török diplomácia arra törekszik, hogy jó kapcsolatot tartson fel mindkét féllel, hiszen ha csak a turizmusra gondolunk is jelentős az orosz vendégek száma, de a zöldség, illetve gyümölcs export szempontjából is fontos partnere Törökországnak.

A török cél ugyanakkor az is, hogy az összes létező hadianyagot amit csak tudnak, azt eladják Ukrajnának. Ide értve azokat a rendkívül modern drónokat is, amelyek adásvételére már a korábbiakban sor került. 

A már említett tárgyalás cikkünk megjelenésekor véget ért, és nem beszélhetünk ezúttal sem sikerességről. Az antalyai konferencián nem sikerült megegyezni a feleknek sem a humanitárius folyosóra vonatkozólag, mely mariopulinál húzódna, s értelemszerűen a fegyverszünetről sem. Az orosz cél az, hogy Ukrajna egy demilitarizált, semleges országgá váljon. 

 

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter sajtótájékoztatót tart, miután ma a törökországi Antalyában megbeszélést folytatott az ukrán külügyminiszterrel. Fénykép: Ozan Köse/AFP/Getty Images

 

Kuleba, Ukrajna külügyminisztere a találkozót követően úgy nyilatkozott: 

Ukrajna nem tudja megállítani a háborút, ha az agressziót elindító ország nem akarja ezt megtenni.

írta: Török Péter

Ez is érdekelhet