Ön tudja, hogy mit kell tenni, ha valaki rosszul lesz a közelében? – szinte másodperceken múlhat ilyenkor egy ember élete

A napokban megjelent egy cikkünk arról, hogy egy nő rosszul lett a debreceni Nagyállomáson, akihez riasztották a mentőket, majd stabil állapotban kórházba szállították.

Fotó: hazipatika.com

Az eset kapcsán felmerült bennük, hogy mit teszünk ilyenkor mi egyszerű emberek, amikor azt tapasztaljuk, hogy valaki a közelünkben rosszul létre panaszkodik, esetleg eszméletét is veszti?

Ilyen esetekben a legfontosabb az, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül az illetőt, még akkor sem ha esetleg tudatmódosító szer hatása alatt áll, mivel ez esetben is lehet bármely egészségügyi problémája. Mindig kérdezzük meg, hogy rosszul érzi e magát az illető, ha a válasza pedig igen, akkor érdeklődjünk arról, hogy pontosan mit tapasztal és hogy hívjunk e segítséget számára, esetleg mi tudunk e valahogy segíteni.

Azonban előfordulhat olyan eset is, amikor hirtelen eszméletét veszti egy ember, rosszabb esetben akár a keringése is leállhat és ez esetben minél előbb meg kell kezdeni az újraélesztést és értesítenünk kell a mentőket az alábbi telefonszámok valamelyikén: 104,112

Mi a teendő, hogyha eszméletlen az illető, azonban van pulzusa?

Amint azt tapasztaljuk, hogy egy ember eszméletlen próbáljuk meg szólítani, enyhén megrázni a vállát, azonban ha nem reagál akkor bizonyosodjunk meg, hogy van e pulzusa. Ha a keringése nem állt le az illetőnek és amennyiben nem áll fent törés gyanúja, az esetben stabil oldalfekvésbe kell helyeznünk az illetőt, ezután értesítenünk kell a mentősöket, akiknek minél részletesebb leírást kell adnunk a betegről, helyszínről és a beteg állapotáról, hogy megfelelő ellátást kaphasson a kiérkezést követően az adott illető.

Mi a teendő azonban egy komolyabb esetet illetően, ha már nincs pulzusa valakinek?

Ha azt tapasztaljuk, hogy nincs pulzusa az illetőnek, az esetben azonnal meg kell kezdeni az újraélesztést.

Az újraélesztés helyes menetét az elsosegely.hu oldalon olvashatják el, ahol részletes útmutató kapnak azok is, akiknek nincs semmilyen egészségügyi végzettségük vagy jogosítványuk.

Ne feledjék, hogy ilyenkor minden perc számít és ne menjünk el egymás mellett, ha azt tapasztaljuk, hogy valaki nem érzi jól magát. Valakinek ez csupán egy perc, de valakinek az élete múlhat rajta.

Sokan nem is gondolnák, azonban életet akár egy applikációs segítségével is menthetünk, elvégre okostelefonja már szinte majdnem mindenkinek van és a legtöbbször magunknál hordjuk.

Fotó: szimpatika.hu

Az ÉletMentő app az Országos Mentőszolgálat megbízásából készült, ami elérhető az androidos Play Store-on és az IOS rendszer App Storeján is.

Az applikációról és hogy miként mentett már életet általa egy idős asszony, arról a pcworld.hu-n olvashatnak bővebben.

    Ez is érdekelhet