Operával kezdődik az évad a Csokonai Nemzeti Színházban

Puccini Bohémélet című operájának október 7-ei bemutatójával kezdődik az idei évad a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban a teljesen megújult, európai színvonalú falak között. A társulati ülésen a kulturális ügyekért felelős alpolgármester, Puskás István bejelentette: a jövőben a Csokonai Teátrum nevet viseli a nagymúltú, tekintélyes művészi munkát magáénak mondható, felújított színház Kossuth utcai épülete.

 

Az önkormányzat értékelése s a színház vezetőségének véleménye is megegyezett abban, hogy a debreceni teátrum mozgalmas évadot tudhat maga mögött. Ebben az időszakban adták át a korábban Latinovits színháznak nevezett Csokonai Fórumot a Csapó utcán. Nyáron végleg befejeződött a kívül, belül professzionálisan felújított Csokonai Teátrum átalakítása, illetve vezetőváltás is történt a társulat élén. Mátyássy Szabolcs lett a színház új direktora.

 

 

Az alpolgármester a sürgető feladatok sorában említette az évadnyitó társulati ülésen, a színészház mielőbbi felújítását, korszerűsítését, ami évtizedek óta mostoha életkörülményeket ad az ott élő színészeknek, alkotóknak, a színház más dolgozóinak.

Ezek a színészlakások alapvetően csöppnyi minigarzonok.

Mátyássy Szabolcs igazgató kiemelte: a két új színházépületben 1100 nézőnek is helyet tudnak nyújtani ugyanabban az időben. A két teátrum felújítása 20 milliárd forintba került – ez példátlan hazánkban – s, ami mindenki elégedettségére szolgál, s ami azt is tükrözi, hogy a debreceni önkormányzat teljességgel elkötelezett a nagymúltú, jó hírű debreceni színház maradéktalan támogatása mellett.

Az idei évadtól ismét három tagozattal működik a színház, amire régen vártak a művészek és az alkotók a közönséggel együtt.

Ez azt jelenti, hogy a prózai tagozat megerősítése mellett, az operatagozat mellett létrehozták a tánctagozatot is Nemes Zsófia irányításával. Újdonság, hogy a hazai táncosok mellett olasz és spanyol művészeknek is örvendhet a nagyérdemű.

Az opera tagozatot Somogyi-Tóth Dániel, Debrecen főzeneigazgatója irányítja a jövőben.

 

Mátyássy Szabolcs direktor bejelentette azt is, hogy a debreceni önkormányzatnak köszönhetően 51 új státuszt tudtak teremteni a színházakban, és 15 százalékkal emelték az alapbéreket, amelyekre ugyancsak égető szükség volt. A most elkezdődött 2023/24-es új évadban közel 300 munkatárssal, művésszel kezdik a kihívásokkal, szép feladatokkal tarkított munkát a debreceni színházakban.

 

A direktor büszke arra, hogy a cívisváros színházát vezetheti, s mellette óraadó tanár is lesz az egyetemen. Elmondta, hazánkban hat nemzeti besorolású színház létezik, s ezek közül az egyik, a debreceni a budapesti mellett. Ez a méltó cím viszont kötelezettségekkel jár, amit csak maximális szakmai-, és művészi munkával lehet életszerűvé tenni.

 

Ezzel nem csupán a művészek munkája emelkedik magasabb rangra, de a színházba látogató közönség is kiemelt figyelmet és tiszteletet érdemel a háromtagozatos teátrumban. Ez a lehetőség alkalmat ad arra, hogy minden ízlést kielégítve szólítsák meg a nézőket.

A komolyabb műfajok mellett helyet kapnak a kabaré estek, az énekes-verses műfajok át a dtand- up-ig nagyon sok műfaj.

 

Novemberben nyitják meg a Csokonai Fórumban a Simor Ottó nevét viselő orfeumot, amiről a színházlátogatók véleményét is kikérték. Debrecen neves, elismert művésze volt Simor Ottó hosszú évtizedeken át. A névválasztás ekként a legméltóbb.

A Kóti Árpád Teremben pedig 150 nézőt tudnak fogadni egyidőben. S így máris két, neves debreceni művészről is színháztermeket neveztek el.

 

A debreceni Csokonai Teátrum és Csokonai Fórum előadásairól a színház honlapján lehet tájékozódni, amiről lapunk is folyamatosan hírt ad.

Ez is érdekelhet